Dolar

32,6101

Euro

34,9150

Altın

2.508,08

Bist

9.524,59

“Moskova’nın, Suriye’ye karşı sabrı tükeniyor!”

Mısırlı çevrimiçi Sasapost web haber sitesinde, iki üst düzey Rus heyetinin Suriye'ye yaptığı ziyaretin Moskova'nın sabrının tükendiğini ve Suriye meselelerine kapsamlı bir yaklaşım getirmeye karar verdiğini gösterdiğini yazıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-17 08:00:50

“Moskova’nın, Suriye’ye karşı sabrı tükeniyor!”

Mısırlı çevrimiçi Sasapost web haber sitesinde, iki üst düzey Rus heyetinin Suriye'ye yaptığı ziyaretin Moskova'nın sabrının tükendiğini ve Suriye meselelerine kapsamlı bir yaklaşım getirmeye karar verdiğini gösterdiğini yazıyor.

Sasapost'ta, “Moskova sabrı tükeniyor: Rusya, Suriye ile milyar dolarlık sözleşme imzalamak için acele ediyor” başlıklı yayımlanan analiz haber şöyle:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un ziyareti başarısız olarak adlandırılabilir çünkü yerleşim için birçok siyasi görev çözülmeden kaldı.

Moskova, Şam'a Anayasa'yı değiştirmeyi, seçimleri ve diğer reformları yapmayı kabul ettirmek istedi. Ancak Cumhurbaşkanı Beşar Esed, Suriye Halk Konseyi (ülkenin parlamentosu) önünde yaptığı konuşmada Rusların önerilerini "siyasi peri masalları" olarak nitelendirerek karşı çıktı.

Buna karşılık, Rusya Hükümeti Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, ticari, ekonomik, bilimsel ve teknik nitelikteki konuların masaya yatırılması ve değerlendirilmesi için başkent Şam'da kaldı.

Rusya, Suriye'yi desteklemek için para harcamaktan gerçekten yoruldu ve Suriye'nin yeniden inşasına şirketlerini çekerek maliyetlerin en azından bir kısmını telafi etmek istiyor.

Moskova aynı zamanda Washington ve Brüksel'den gelen yaptırımlar nedeniyle bunu yapmanın zor olacağını da gayet iyi biliyor.

Uluslararası toplum bunun için para tahsis etmeyecek, bu nedenle Rusya, görünür bir başarı olmadan bir yıldır Cenevre'de toplanan Suriye Anayasa Komitesi'nin çalışmalarına katılarak önemli bir siyasi ilerleme sağlamak istiyor.

Borisov, Moskova ve Şam'ın enerji altyapısı alanı da dahil olmak üzere Suriye'deki çeşitli tesislerin restorasyonu için 40 anlaşma üzerinde çalıştığını söyledi.

Ruslar, Suriyelilerle milyar dolarlık sözleşme imzalamak için acele ediyor; ancak 2013'ten bu yana yapılan tüm anlaşmalardan sadece birkaçı uygulanmaya başlandı.

Borisov'un Aralık 2019'daki son ziyareti sırasında, Hama'da bir lastik fabrikasının yeniden inşası, Irak'a giden bir demiryolunun inşası, Halep'te bir çimento fabrikası, Tartus'ta bir havaalanı da dahil olmak üzere 30 sözleşme görüşüldü; ancak bunların hiçbiri henüz hayata geçirilemedi.

Tek başarı, Suriye'nin Orta Doğu'da aktif olarak satılan Rus buğdayı için bir depolama tesisine dönüştürülmesi olarak adlandırılabilir. Açıkçası, Rusya önemli ölçüde daha büyük mali faydalar elde etmek istiyor. Sonuç olarak Moskova, siyasi kararlar almak için Şam'ı baskı yapmak zorunda kalacak.

Kaynak: en.topcor.ru/

Haber Ara