Dolar

32,5874

Euro

34,8486

Altın

2.495,32

Bist

9.633,34

Moskova'da on binler gösteri yaptı: Muhalif siyasetçi Lyubov Sobol gözaltında

Rusya'nın başkenti Moskova'da eylül ayında düzenlenecek yerel seçimlere katılması engellenen muhaliflere destek amacıyla 10 Ağustos Cumartesi günü protesto gösterisi düzenlendi. Yaklaşık 4 haftadır süren protesto gösterilerinin sonuncusu 40 bin kişilik katılımla rekor kırdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-11 10:56:53

Moskova'da on binler gösteri yaptı: Muhalif siyasetçi Lyubov Sobol gözaltında

Diğer gösterilerin aksine bu sefer yetkililerden izin alınmasına rağmen, eylül ayındaki seçimler için adaylığı engellenen muhalif siyasetçi Lyubov Sobol, çalışma ofisinde gösterilerden saatler öncesinde polis tarafından gözaltına alındı.

Euronews'ten Kerem Congar'ın haberine göre Sobol, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada sorguya çekildiğini belirterek "Protestolara katılamayacağım. Ama ben olmadan da ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Rusya özgür olacak" mesajını paylaştı. Gözaltına alınışını kameralara kaydeden Sobol'un açlık grevi yaklaşık birkaç haftadır devam ediyor.

MOSKOVA BELEDİYE BAŞKANINA İSTİFA ÇAĞRISI

Yer yer yağmur altında yapılan gösterilerde protestocular ellerinde bayraklar ve pankartlarla hep bir ağızdan bağırarak "Siyasi mahkumlara özgürlük", "Rusya özgür olacak" sloganlarını attı. Göstericiler, Rus yetkililerden muhalif isimlerin de yerel seçimlere girebilmesi taleplerini yineleyerek, Moskova Belediye Başkanı ile diğer üst düzey yetkililere istifa çağrısında bulundu. Polis ekipleri, yetkililerden izin alınarak yapılan gösterilerde zaman zaman bazı kişileri gözaltına aldı.

White Counter izleme örgütü gösterilere 40 bin kişinin katıldığını belirtirken, polis bu sayının 20 bin civarında olduğunu açıkladı.

GÖSTERİLERİ ABD DÜZENLİYOR İDDİADI

Bazı muhalif sanatçılar gösterilerde konser vermek istediğini ancak, yetkilerden izin alamadıklarını söyledi. Protestolar sonrası bir grubun Moskova'nın merkez bölgesinde yürüyüş isteğini ise polis geri çevirdi. Kremlin yanlısı bazı siyasiler, gösterilerin Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batılı ülkeler tarafından organize edildiğini iddia etti.

Saint Petersburg'daki gösterilerdeyse katılımın binleri bulduğu belirtilirken, polisin en az 10 göstericiyi gözaltına aldığı açıklandı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da 'muhalif adayların seçim yasağını protesto eden' yürüyüşlerin ilki 27 Temmuz tarihinde yapıldı. Söz konusu gösterilerde binlerce kişi gözaltına alınırken, bu kişilerin birçoğu kısa bir tutukluluk ardından serbest bırakıldı. Protesto yürüyüşleri polisin sert müdahalesi ve gözaltılara rağmen devam etti.

Gösterilerde en az 8 muhalif lider gözaltına alındı
Protestoların öncüsü Rus muhalif lider Avukat Alexei Navalny, 'gösteri düzenleme kurallarını tekrar ihlal ettiği' gerekçesiyle 30 gün hapis cezasına çarptırılmış ve 24 Temmuz'da cezaevine konulmuştu. Son olarak gözaltına alınan Lyubov Sobol dahil, Ilya Yashin ve Navalny'nin sözcüsü Kira Yarmysh gibi en az 8 muhalif siyasi şu anda tutuklu halde bulunuyor. Gözaltına alınan ya da tutuklanan bazı isimlerin 15 seneye varan cezalar alabileceği belirtiliyor.

Putin'in popülaritesi en düşük seviyede
Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhtarı muhalifler en son 2011 ile 2013 yılları arasında büyük çaplı gösteriler düzenlemişti. Muhalifler, bu gösterilerde şu anda hükümette olan Birleşik Rusya Patisi'nin seçimlerde hile yaptığını iddia ederek protesto etmişti.

Yapılan anketlere göre Devlet Başkanı Putin'in kamuoyu popülaritesi 2011'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Eski KGB istihbarat ajanı 66 yaşındaki lider 2018 genel seçimlerinde yüzde 60 oranında oy alarak 2024'e kadar koltuğunu korumayı başarmıştı.

 

Haber Ara