Dolar

32,5526

Euro

34,9882

Altın

2.420,94

Bist

9.722,09

Moskova'da gergin gün!

Moskova'da 8 Eylülde gerçekleşecek olan yerel meclisi seçimlerine önde gelen pek çok muhalif ismin adaylık başvurusunun kabul edilmemesi yüzünden başlayan gerginlik sürüyor. Muhaliflerin bugün günü Moskova'da izinsiz miting düzenleyeceklerini açıklamaları üzerine Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, eylemi yasa dışı ilan etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-27 14:00:04

Moskova'da gergin gün!

Moskova'da 8 Eylülde gerçekleşecek olan yerel meclisi seçimlerine önde gelen pek çok muhalif ismin adaylık başvurusunun kabul edilmemesi yüzünden başlayan gerginlik sürüyor. Muhaliflerin bugün günü Moskova'da izinsiz miting düzenleyeceklerini açıklamaları üzerine Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, eylemi yasa dışı ilan etti.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin bir uyarı açıklaması yaptı ve "Yasa dışı eylem yapanlar sonuçlarına katlanır, bu eylem hiç bir iyi sonuç getirmez" dedi.

Sobyanin ortada provokasyon hazırlığı olduğunu savunarak vatandaşları dikkatli olmaları için uyardı.

Bir kez daha gözaltına alınarak 30 günlüğüne tutuklanan muhalif liderlerden Aleksey Navalnı'nın Twitter'den yaptığı duyuruda, miting izni verilmeyen muhalif grupların bugün Moskova'da sokağa çıkacakları belirtildi. 

EYLEMLERDE YÜZLERCE GÖZALTI

Muhaliflerin belediye seçimlerine katılmaktan men edilmesinin ardından Moskova'da protesto eylemleri sürüyor. Polisin 500'den fazla kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Moskova'da, Eylül'de düzenlenecek yerel seçimlerde muhalif siyasetçilerin aday olmasına izin verilmemesi kararına karşı düzenlenen protesto eylemleri sürüyor.

Geçen hafta yaklaşık 22 bin kişinin katılımıyla düzenlenen ve Moskova'da son yıllarda görülen en büyük eylem olarak nitelendirilen protestoları, Cumartesi günkü eylemler takip etti. Polisin aldığı güvenlik önlemleri, Moskova belediye başkanlığı binası önünde yoğunlaştı. Protestocular, "Bu kent bizim", "Utanın" ve "Özgür seçim istiyoruz" sloganları attı.

Seçimlere katılamayacağına hükmedilen birçok adayın evi ve ofisine eylemler öncesinde baskın düzenlendi.

Rusya'da siyasi tutuklamaları izleyen kuruluş "OVD Info", eylemlerde en az 435 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 

Gözaltına alınan isimler arasında Kremlin'e muhalif siyasetçiler İlya Yaşin, Dimitri Gudkov ve Navalni'nin kurmaylarından İvan Zidanov'un da olduğu belirtildi. Eylemlerden kısa süre önce gözaltına alınan Gudkov, "Eğer şimdi kaybedersek, seçimler artık bir siyasi araç olarak var olmayacaktır" dedi. Gudkov, "Bugün mesele, Rusya'da siyasete katılmamızın yasal olup olmadığıdır. Bugünkü mesele, içinde yaşayacağımız ülkeyle ilgilidir" diye konuştu.

Dün eylemlerde etkili olması beklenen bazı muhalif isimler savcılığa sorguya çağrıldı. Bu isimler, seçimlere bağımsız aday olarak yaptıkları başvuruların haksız yere reddedildiğini savunuyor. 

Bu arada yapılan son anketler Moskovalıların şehir meclisi seçimine ilgi göstermediklerini ve şu an yüzde 11'lik kitlenin oy kullanmayı planladığını gösteriyor. 

Son olarak, Moskova'da Pazar günü düzenlenen ve 2 bin kişinin katıldığı muhalefet mitinginde onlarca kişi gözaltına alındı. Ünlü muhalif aday İlya Yaşin ile Navalnıy destekçisi Lyubov Sobol gözaltına alınan göstericiler arasında.

Moskova Seçim Komitesi, 216 adayın başvurusunu onaylarken 27 adaya vize vermedi. İlya Yaşin de seçime katılmasına izin verilmeyen adaylar arasında. 47 adayın başvurusu ise hala inceleme bekliyor. Adaylığı reddedilen isimlerin mahkemeye gitme hakkı var. Nihai liste 17 Temmuz günü ilan edilecek.

8 Eylülde gerçekleşecek seçimlerde 7,2 milyon Moskovalı, 45 Şehir Meclis üyesini seçmeye hazırlanıyor. Şehir Meclisi (Duma) şu anda Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya'nın hakimiyetinde.

 

Haber Ara