Dolar

32,5870

Euro

34,8201

Altın

2.416,94

Bist

9.645,02

Moritanya'da anayasa değişiyor

Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Veled Abdulaziz (Mohamed Ould Abdel Aziz), anayasa değişikliği tasarısının senato tarafından kabul edilmemesinin ardından halk oylamasına gitme kararı aldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-23 11:40:02

Moritanya'da anayasa değişiyor

AA'nın haberine göre Abdulaziz, konuya dair düzenlediği basın toplantısında, anayasanın "Milli önem taşıyan konularda Devlet Başkanının doğrudan halka gitmesini" içeren 38. maddesine dayanarak söz konusu kararı aldığını açıkladı.

Ülkedeki bazı uzmanlar, söz konusu maddenin tasarının senato tarafından kabul edilmemesi halinde, Devlet Başkanına referandum yetkisi verdiğini belirtirken, muhalif kanat ise kanunun bu şekilde yorumlanmasını, "keyfi davranmak" şeklinde değerlendirerek bu maddenin anayasa değişikliği değil, uluslararası siyasi meseleler ve anlaşmalarla ilgili olduğunu ifade ediyor.

Hükümetin geçen yıl eylül ayında düzenlediği Ulusal Diyalog Konferansı sonuçlarının uygulanmasını içeren anayasa değişikliği, geçen hafta Moritanya senatosunda yapılan oylamada 20 evet oyuna karşı, 33 hayır oyu ile reddedilmişti.

Anayasal düzenlemede, parlamentonun senato kanadının kaldırılması ile milli marş ve bayrakla ilgili maddelerde değişiklikler yapılması öngörülüyordu.

 

Haber Ara