Dolar

32,5743

Euro

35,0169

Altın

2.428,43

Bist

9.722,09

Morales: Genelkurmay Başkanı Kaliman'ın ihaneti karşısında hayrete düştüm

Bolivya'da ordunun istifasını talep etmesinin ardından devlet başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kalan Evo Morales, darbeye ilişikn değerlendirmesinde kendisine istifa çağrısı yapan Genelkurmay Başkanı Kaliman'ın ihaneti karşısında hayrete düştüğünü söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-16 07:46:56

Morales: Genelkurmay Başkanı Kaliman'ın ihaneti karşısında hayrete düştüm

Pazar günü (10 Kasım) istifasının ardından Meksika'nın iltica talebini kabul etmesi üzerine bu ülkeye sığınan Morales, basına yaptığı açıklamada, Bolivya yasama meclisi henüz istifasını kabul etmediğinden hala ülkesinin devlet başkanı olduğunu belirterek "Meclis istifayı ya kabul ya da reddetmeli. Kabul etmez ya da reddetmezlerse hala devlet başkanı olduğumu söyleyebilirim" dedi.

"UZLAŞI SAĞLANIRSA GERİ DÖNEBİLİRİM"

Euronews'ten Kamuran Samar'ın haberine göre iltica talebini kabul eden Meksika'dan Bolivya'ya, ülkesinde uzlaşmaya katkı sağlaması halinde geri döneceğini dile getiren Morales, BM'ye inancının yüksek olduğunu, "uluslararası teşkilatın, belki Katolik Kilisesi eşliğinde, gerekirse Papa Francis ile kolaylaştırıcı bir görev değil arabuluculuk yapmasını" arzu ettiğini söyledi.

"YENİ BİR AYAKLANMA OLABİLİR"

Evo Morales, Bolivya ordusu içinde bazı askerlerin kendisini istifaya zorlayan subaylara karşı 'ayaklanma' planladığı yönünde bilgi aldığını belirtirtti.

"KALİMAN'IN İHANETİNE ŞAŞIRDIM"

Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın 'ihaneti karşısında hayrete düştüğünü' kaydetti.

ABD'nin kendisini ülkesinden ayrılmaya zorlayan "darbenin" arkasındaki "büyük komplocu" olduğu görüşünü aktaran Morales, Bolivya'ya diyalog ve sükunet çağrısında bulundu. Evo Morales, destekçileri için de "Onlara çok sabır göstererek ve barışçıl bir mücadeleyle demokrasiyi ayağa kaldırmak zorunda olacağımızı söylemek istiyorum" diye konuştu.

YENİ DEVLET BAŞKANI KALİMAN'I GÖREVDEN ALDI

13 Kasım gece saatlerinde Çokuluslu Yasama Meclis'te (ALP) Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda Meclisin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez ülkenin geçici devlet başkanı ilan edildi.

Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman ve ordu komutanları, aynı gün öğle saatlerinde Anez'in geçici devlet başkanlığını tanıdıklarını açıkladı.

14 Kasım'ın ilk saatlerindeyse Morales'in istifasını isteyen Genelkurmay Başkanı Kaliman'ın görevden alındığı duyuruldu. Kaliman'ın yerine Genelkurmay Başkanlığına getirilen Carlos Orellana Centellas, ordunun her zaman halkın yanında olduğunu ifade ederek, halka sükunet çağrısı yaptı.

1182056674
Jeanine Anez

ANEZ: MORALES YENİDEN SEÇİMLERE KATILAMAZ

Anez, Morales'in gelecekte yapılacak herhangi bir seçimde aday olamayacağını söyledi.

Meksika hükümetini, Morales'in Meksiko'dan destek aramasına izin vermesi nedeniyle eleştiren ve Evo Morales'in yeniden bir seçim yarışına katılamayacağını belirten Anez, "Meksika hükümetini bunun olamayacağı konusunda bilgilendirmeliyiz" ifadesini kullandı.

ANEZ: "MORALES DÖNERSE YARGILANIR"

Jeanine Áñez, Morales'in Morales'in yargıç karşısına çıkması gerektiğini belirterek, "Çünkü o ülkeyi en korkak şekilde terk etti. Bu ülkenin adalet sistemine hesap vermesi gerektiğini o da biliyor. Üstelik kendisine sığınma hakkı verildikten sonra siyaset yapmaya devam ederek tüm sığınma kurallarını çiğniyor" dedi.

BBC'ye konuşan Áñez, Soğuk Savaş döneminden kalma bir askeri darbe ile iktidara gelmediğini belirterek, "Artık devir değişti. Darbeler başka durumlarda olurdu. Bugün Bolivya'da olan şey insanların sandıklarda kullandığı oya sahip çıkması" dedi.

Áñez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ilk defa olmuyor. 2016'de Morales referanduma giderek halka bir dönem daha aday olmasına izin verecek bir anayasa değişikliği yapma fikrini sordu. Halk 'hayır' dedi."

Áñez, ordunun siyasete dahil olmasıyla iktidara geldiği için bazı Bolivyalıların kendisini meşru görüp görmeyecekleri ile ilgili bir soruya ise "Hayır, Bolivya halkı yöneticilerini seçme hakkını yeniden kazandı. Bütün bu kaosun arkasında da bu yatıyor. Morales bizi 20 Ekim'de seçime götürdü ve açık bir seçim yolsuzluğuyla karşılaştık" yanıtını verdi.

BOLİVYA'DA KRİZ

Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet, seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerce seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar sandığa gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından, Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısının ardından görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından da bu ülkeye gitmişti.

Anez, Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ordunun baskısıyla istifa etmesinin ardından, muhalif Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirilmesinden memnuniyet duyduklarını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Bolivya'daki seçimler ve ardından Evo Morales'in devlet başkanlığı görevinden istifasıyla başlayan siyasi krize barışçıl çözüm bulma çabalarını desteklemek için bir temsilci göndereceği bildirilmişti.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1291526_2

Haber Ara