Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

Modi’ye, yerel seçim darbesi!

Hindistan'da Müslüman göçmenlere dini kimlikleri nedeniyle ayrımcı uygulama getiren 'Vatandaşlık Yasası'nı çıkaran Başbakan Narendra Modi hükümeti, dün yapılan yerel seçimlerde ezici bir yenilgi aldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-11 13:32:02

Modi’ye, yerel seçim darbesi!

Hindistan'da iki ay öne tepkilere rağmen Müslüman göçmenlere dini kimlikleri nedeniyle ayrımcı uygulama getiren 'Vatandaşlık Yasası'nı çıkaran Başbakan Narendra Modi hükümeti, dün yapılan yerel seçimlerde ezici bir yenilgi aldı.

Modi'nin partisi ilk yerel seçim sınavında, Yeni Delhi eyaletindeki seçimleri kaybettiği öğrenildi.

Hindistan Seçim Komisyonu verilerine göre; Başkent Yeni Delhi'deki oy sayımında Arvind Kejriwal liderliğindeki liberal Am Adami Partisi büyük bir zafer kazanarak, yerel parlamentodaki 70 sandalyeden 57'sini aldı.

Görevdeki Başbakan Narendra Modi liderliğindeki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi ise, Mayıs ayında yapılan genel seçimlerde büyük çoğunluk kazanmış, ancak o zamandan bu yana bir dizi eyalet seçimlerini kaybetmişti.

Mondi hükümetinin, Müslüman azınlığa karşı ayrımcılık içeren Vatandaşlık Yasası'nı çıkarmasından sonra ülke çapında düzenlenen gösterilerde protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda en 25 kişi hayatını kaybetmiş, 1000'e yakın kişi de gözaltına alınmıştı.

Ülkenin çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı durumdaki Müslümanları bu kapsamın dışında tutan yasa 11 Aralık'tan bu yana protesto ediliyor.

Yasayla Afganistan, Pakistan ve Bangladeş'teki dini baskılardan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilirken aynı durumdaki Müslüman göçmenler kapsam dışında tutulmuştu.

Haber Ara