Dolar

32,3578

Euro

35,0024

Altın

2.326,06

Bist

9.124,80

Mitoloji aşıklarının mutlaka görmesi gereken yerler

Mitoloji seven gezginler buyursunlar! Sizler için dünyanın dört bir yanında, hem gezip, hem de öğrenebileceğiniz birbirinden güzel mitolojik yerler listesi hazırladım!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-11 08:39:34

Mitoloji aşıklarının mutlaka görmesi gereken yerler

İnsan hangi kültüre ait olursa olsun, tarihte kendi hikayelerini, efsanelerini ve mitlerini yaratmıştır. İnsanın doğa ve toplumla kurmuş olduğu ilişkiyi anlatan mitoloji ise işin en enteresan kısmı. Zira burda insanı içerisine çeken, çok derinde bir şeyi harekete geçiren bir güç varmış gibi. Boşuna dememişler “Mitoloji derinden gelen bir tutkudur,” diye. Eğer siz de mitolojik yerler ve mitik coğrafya ile ilgileniyorsanız, buyrun size gezebileceğiniz pek güzel mitolojik yerler!

Tapınaklar Vadisi, Sicilya

İtalya'nın Sicilya kentinde bulunan bu fantastik bölge hemde UNESCO dünya mirası listesinde. Zaten gidip gördüğünüzde nedenini anlıyorsunuz. Doğasıyla değişik bir güzel olan bu vadide, Yunan mimarisiyle inşa edilmiş ve Concordio'ya, Juno'ya Herakles'e adanmış tapınaklar bulunmakta. Kendisi hemde Antik Roma'nın, Antik Yunan'dan ne derece öykündüğünün de yaşamakta olan kanıtıdır.

Erekhtheion, Atina

Atina Akropolis'i, yunan mitolojisi yerler denilince akla ilk gelen yer. Erekhtheion da, buranın kuzey kısmında kalıyor. Yunan kahramanı Erekhtheion'a ithaf edilmiş bir yer burası. Karyatidler olarak bilinen 6 adet kadın heykeli vardır burda. O heykel – sütunların taşıdığı saçaklık, buranın en önemli özelliklerinden birisidir.

Bergama Antik Kenti, İzmir

Memleketimizin batısı, Antik Yunan'da önemli topraklar olduğu için, bir çok şehir bu güne kadar kalmıştır. Bergama da bunlardan bir tanesidir. İçinde bulunan, tiyatronun, şarabın ve kendisinden geçişin tanrısı Dionysos'a ait bir tapınak, kentin en önemli figürlerindendir.  Yakınlar da bir de tiyatro festivali düzenlenecektir burda.

Olympian Zeus Tapınağı, Atina

Antik Yunan tanrılarının babası, kardeşlerini babasının karnından kurtarmış Zeus'un tapınağı da tabii ki görkemli olur. Atina da yer alan bu tapınak vakti zamanında en önemli tapınaklardan biri olmasının beraberinde, Zeus'a adanmış tapınakların da en büyüklerinden bir tanesidir.

zeus-tapinagi

Priene Antik Kenti, Aydın

Priene, Türkiye'deki mitolojik yerler arasında en az bilinenlerden bir tanesi ancak bir hayli önemli bir yer. Yunan mitolojisinde, bereketin, tarımın, doğurganlığın tanrıçası olan Demeter'in burda yaşadığına inanılır. Ayrıca sanat ve barışın tanrıçası Athena'nın da burda yaşanıldığına inanıldığı için bir de heykeli vardır.

Apollo Epicurius Tapınağı, Mora

Emsallerinden sütunlarının dizilişiyle ayrılan bu tapınak, aklın, sağduyunun yakışıklı tanrısı Apollo'ya adanmıştır. Tapınakların inşaatında sutünlar doğudan batıya doğru dizilirken, bu tapınakta kuzeyden güneye doğru dizilmiştir. Dağın coğrafi özelliğinin böyle bir inşaata zorlamasının beraberinde, Antik Yunan'da tesadüflerin ve düşünsel olmayan bir şeyi bulmanın imkansıza yakın olasılığını da hatırlatayım.

Zeus Tapınağı, Libya

İnsanlık tarihinin en önemli yüzyılarından bir tanesi olan M.Ö. 5. Yüzyıl'a kadar tarihi uzanan bu tapınak, mitolojik hikayesi olan yerler arasında en bahtsızı olabilir. Coğrafi konumu gereği, bir çok ordunun ve örgütün saldırısına maruz kalan bu tapınak, pek çok kere tahrip edilmesine rağmen her defasında onarılmış veya yeniden inşa edilmiştir. Bu topraklar vakti zamanında Antik Yunan kolonisi olan Cyrene olarak anılırmış.

Paestum, İtalya

Mitolojik yer isimleri arasında en havalı isme sahip olan bu antik şehirde üç adet tapınak yer almaktadır. Zeus'un havalı eşi, evlilik ve doğumun tanrıçası olan Hera'ya adanmış iki tapınak ve bir de Athena tapınağı bulunur. İtalya'nın güneyinde yer aldığı için, bu tapınakla birlikte bir çok kusursuz yeri gezme olanağına da sahip olabilirsiniz.

Sevgili Timetürk okuyucuları, Mitolojik yerler seyahatinize çıkarken yanınıza mitoloji kitaplarını almayı da unutmayın! İyi gezmeler!

Hazırlayan: Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara