Dolar

32,5829

Euro

34,8302

Altın

2.417,41

Bist

9.645,02

MİT’ln TSK içinde istihbarat yapmasını engelleyen talimat kime ait?

1 Haziran tarihli 'MİT’le ilgili gizli talimat neydi?' yazısını hatırlatan Abdulkadir Selvi, yine aynı gazete yazarlarından Sedat Ergin'in kendisine şu soruyu sorduğunu söyledi: MİT’in TSK içinde istihbarat yapmasını yasaklayan gizli talimatın tarihi ne?

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-12 08:47:48

MİT’ln TSK içinde istihbarat yapmasını engelleyen talimat kime ait?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Hürriyet Yazarı Selvi, bugünkü yazısında halen yürürlükte olan, ‘MY 114-1(C) kodlu' MİT'in TSK içinde istihbarat yapmasını yasaklayan talimat sorguladı.

MİT HER ZAMAN TSK İÇİNDE İSTİHBARAT YAPABİLİYOR MUYDU?

Selvi "MİT her zaman TSK içinde istihbarat yapabiliyordu da bu ‘MY 114-1(C) kodlu' talimatla mı ortadan kalktı, yoksa MİT'e TSK içinde istihbarat yetkisi sadece kaldırılan o talimatla mı verildi, o da ayrı bir tartışma konusu" diye yazdı.

Selvi şöyle devam etti:

TALİMATIN TARİHİ

MİT'in TSK içinde istihbarat yapmasını yasaklayan ‘MY 114-1(C) kodlu' talimat, 28 Kasım 2011 tarihini taşıyor.

TALİMATIN TAM ADI

TSK'daki yazışma tekniğine göre tam adı, ‘MY 114-1(C) Silahlı Kuvvetler İstihbarata Karşı Koyma, Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi'.

ALTINDAKİ İMZA KİME AİT?

Yönergenin altında dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in imzası yer alıyor.

Necdet Paşa olağanüstü bir dönemde Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenmişti. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanları topluca istifa etmiş, yaşanan kriz sırasında Necdet Paşa, siyasi iradenin yanında yer almıştı. 29 Temmuz 2011 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanvekili olarak atandı. 4 Ağustos tarihinde de Genelkurmay Başkanı oldu.

Necdet Paşa döneminin olağanüstü şartları sadece bu değildi. Ergenekon ve Balyoz davaları nedeniyle muvazzaf ve emekli birçok generalin cezaevlerinde olduğu, TSK'ya yönelik operasyonların yoğun bir şekilde sürdüğü bir dönemdi. Necdet Özel, 4 yıllık Genelkurmay Başkanlığı süresinde TSK'ya operasyon yapılmasını engelleyen bir tutum içerisinde oldu.

AMA 'FETÖ'CÜLERE GÖZ YUMMUŞTU...

15 Temmuz gecesinde ise bir önceki Genelkurmay Başkanı olarak darbecilerle mücadele etti. Ama bu Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde hakkında FETÖ'cü istihbaratı alınan bazı isimleri göreve devam ettirdiği gerçeğini görmemize engel değil. Bunların arasında darbenin beyin takımı olan Yurtta Sulh Konseyi'nin önemli isimleri de yer alıyor.

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN TALİMAT, MİT'İN İSTİHBARAT YAPMASINA OLANAK SAĞLAYAN TALİMATTI

Burada bir de yürürlükten kaldırılan bir talimat var.

“28 Kasım 2011 tarihinde Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel tarafından imzalanan İSTH:2200-2386-11/İKK ve Güv.D.İKK.Ş.2 sayılı emir ile 2001 tarihli MY-114-1(B) yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.”

Yürürlükten kaldırılan yönerge MİT'e, TSK içinde istihbarat toplama yetkisi veriyor.

KİMİN İMZASI VAR?

Yürürlükten kaldırılan yönerge o tarihte Genelkurmay Başkanı olan Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun imzasını taşıyor. Kıvrıkoğlu da 28 Şubat konjonktürü nedeniyle TSK içinde, ‘kılıç şakırtıları' nın duyulduğu bir dönemde Genelkurmay Başkanı oldu. “28 Şubat bin yıl sürecek” öngörüsü boş çıktı ama Kıbrıs'ta suikasta maruz kalmış, ordu içindeki cuntalar tarafından ortadan kaldırılmak istenmişti. O olayın da etkisiyle midir bilemem ama TSK içinde MİT'in istihbarat yapmasına imkân sağlayan yönergenin altındaki imza ona ait.

SELVİ'DEN UYARI

15 Temmuz dersleri ışığında TSK ve istihbarat ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Haber Ara