Dolar

32,5193

Euro

34,7717

Altın

2.495,68

Bist

9.524,59

Mistura: Ramazan'da savaşabiliyorsanız görüşmelere de gelebilirsiniz

Cenevre görüşmelerini sürdüren BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, görüşmelerin Ramazan'da duracağına ilişkin iddialarla ilgili konuştu. Mistura 'Ramazan'da da görüşülebilir' dedi. Fakat 3 haftalık bir aksamadan da söz etti. bu şekilde bir aksama olursa görüşmelerin ancak Ramazan'ın ortasında yapılabilme ihtimali oluyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-27 10:41:49

Mistura: Ramazan'da savaşabiliyorsanız görüşmelere de gelebilirsiniz

Al Jazeera'nın haberine göre Cenevre'de Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun İnsani Yardım Görev Gücü'nün haftalık toplantısına katıldıktan sonra basına konuşan (26 Mayıs 2016) BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, müzakere görüşmelerini yeniden başlatmadan önce güvenilirlik sağlamak gerektiğini söyledi. Bunun için de insani yardım çalışmalarında bir ilerleme kaydetmek gerektiğini vurgulayan De Mistura, Suriye görüşmelerinin Ramazan sonrasına kalacağı yönündeki iddialar hakkında da konuştu.

"RAMAZAN'DA SAVAŞABİLİYORSANIZ GÖRÜŞMELERE DE GELEBiLiRSiNiZ"

"Ramazan'da taraflar savaşabiliyorsa barış görüşmelerine de katılılabilmeli" diyen de Mistura, De Mistura, bu akşam (26 Mayıs 2016) BM Güvenlik Konseyi'yle (BMGK)bir toplantı gerçekleştireceğini ve ona Suriye sahasındaki son gelişmeleri aktaracağını söyledi.

Suriye'de momentumu kaybetmemek gerektiğini vurgulayan arabulucu, BMGK ile toplantısından sonra Cenevre görüşmelerinin tarihini açıklayabilecek bir duruma geleceğini söyledi:

"Şu an görüşmelerin ne zaman olacağını söyleyebilecek durumda değilim. Ancak bu akşam BMGK'yla istişareler yaptıktan sonra bu duruma gelebilirim."

"SİVİLLER AÇLIK RİSKİ ALTINDA"

Suriye'de Şam yönetiminin ve silahlı muhalif grupların insani yardım çalışmalarına izin vermediği takdirde, birçok sivilin açlıkla karşı karşıya kalacağını söyleyen de Mistura, "Suriye'de şu anda birçok sivil, açlık tehlikesi altında" ifadesini kullandı.

REJİM KARŞI ÇIKARSA RUSYA ve ABD'YE GİDİLECEK

De Mistura, rejimin hem yardım konvoylarına, hem de Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Viyana zirvesinde kararlaştırdığı havadan yardım operasyonlarına karşı çıktığı takdirde, Rusya ve ABD'den çözüm isteyeceğini belirtti.

MUHALİFLER: YARDIMLAR GELMEDEN CENEVRE'YE GİTMEYİN

Suriye'de rejimin kuşatması altındaki muhalif bölgelerin yerel konseyleri, Cenevre'de muhalifleri temsil eden Yüksek Müzakere Heyetine açık bir mektup yazdı.

Cenevre görüşmelerine katılıp katılmamak konusunda bir karar almak için Riyad'da Perşembe günü toplantı düzenleyecek Yüksek Müzakere Heyeti'ne seslenen bölgeler, Viyana zirvesinden çıkan havadan yardımlar kararının uygulanmadan Cenevre'ye gitmemesini istedi.

BMGK GÖRÜŞMESİ SONRASI AÇIKLAMA

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye görüşmelerinin mümkün olabildiğince hızla gerçekleştirmek istediğini BMGK'ya bildirdiğini, ancak bunun gelecek 2 ya da 3 hafta içinde olmayacağını belirtti.

ATEŞKES ve İNSANİ YARDIMLARDA GERİLEME

Suriye'de ABD ile Rusya arasında varılan bir anlaşmayla 27 Şubat 2016'da yürürlüğe giren "şiddeti durdurma" anlaşmasında Nisan ayından bu yana büyük bir gerileme yaşandı. Özellikle Halep bölgesinde şiddetli bombardıman ve çatışmalar yaşanmıştı.

2016'nın başında Cenevre'de siyasi sürecin başlamasıyla Suriye'de ivme kazanan, kuşatma altındaki bölgelere İnsani Yardım ulaştırma çalışmalar da büyük ölçüde yavaşladı. Rejimin önden bir onay vermesine rağmen Şam'ın kırsalında kuşattığı Darayya bölgesinin sınırlarına ulaşan BM yardım konvoyunu engellemesinden sonra Viyana'daki Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısından havadan yardım kararı alınmıştı.

Haber Ara