Dolar

32,5358

Euro

34,9272

Altın

2.439,83

Bist

9.716,77

Mısırlının Facebook paylaşımını beğendi 8 aydır tutuklu!

Avustralya-Mısır vatandaşı olan Velid Yusuf’un avukatları yaptığı açıklamada, Velid’in Mısırlı bir kişinin Facebook sayfasını beğendiği için 8 aydan fazla keyfi olarak gözaltında tutulduğunu, serbest bırakılması için uluslararası kampanya başlatıldığını duyurdu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-21 17:43:21

Mısırlının Facebook paylaşımını beğendi 8 aydır tutuklu!

Mısırlının Facebook paylaşımını beğendi, 8 aydır tutuklu!

Avustralya-Mısır vatandaşı olan Velid Yusuf'un avukatları yaptığı açıklamada, Velid'in Mısırlı bir kişinin Facebook sayfasını beğendiği için 8 aydan fazla keyfi olarak gözaltında tutulduğunu, serbest bırakılması için uluslararası kampanya başlatıldığını duyurdu.

33425244-8754563-image-a-17_1600670392783

Sydney Morning Herald'ın haberine göre, 45 yaşındaki Velid Yusuf 14 Ocak'ta Kahire'de aile tatilindeyken tutuklanan ve 8 aydır gözaltında olan bir Avustralya-Mısır çifte vatandaşı.

Velid'in avukatları Caoilfhionn Gallagher QC ve Jennifer Robinson basına verdiği demeçte, "Yusuf, Tora Hapishanesinde 17 kişiyle paylaştığı bakımsız bir hücrede yasadışı bir şekilde gözaltında tutulmaktadır” denildi. Covid-19 vakalarının bulunduğu kötü şöhretli hapishanede tutulduğu konusunda uyarıda bulunan avukatlar, son aylarda salgının artış kaydettiğini bildirdi.

Hapishanede salgın ölümleri

Aile avukatları, “Tora'da aylarca gözaltında tutulmak her an için üzücü. Ancak, Yusuf'un gözaltına alınması sadece hukuka aykırı değil, aynı zamanda yaşamı tehdit ediyor. Tora'da iki hafta önce bir hapishane memuru ve 3 mahkum öldü, çok sayıda Covid-19 ölüm raporu var” bilgisini paylaştı.

2014'te darbe ile iktidara gelen Sisi yönetimi, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından ülke tarihindeki en kötü yönetim olarak nitelendirilirken, on binlerce siyasi tutukluyu herhangi bir yasal takip olmaksızın gözaltına almakla suçlanıyor.

Velid'in ailesi, tutuklananların çoğunun cumhurbaşkanını eleştirdiğini, Velid'in ise ülkede siyasi faaliyet geçmişi olmadığını söyledi. Velid'in eşi Fadia, "Velid benim kocam, en iyi arkadaşım ve onsuz geçen her gün ağrıyor. Onu her gün özlüyoruz ve onsuz hayatı anlamaya başlayamıyoruz. Kocam yıllar önce zararsız bir Facebook gönderisini beğendiği iddiasıyla cezaevinde. Yanlış bir şey yapmadı, ancak insanların Covid'den öldüğü hapishanede tutuluyor. Hastalanacağı ve eve dönemeyeceği için korkuyoruz” dedi.

Velid'in serbest bırakılması için internet üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı.

Velid için hazırlanan dilekçeye göre, hasta annesini ziyaret etmek için Mısır'a giden Velid, Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı yakınlarındaki bir alışveriş merkezinde aile fotoğrafı çektikten sonra gözaltına alındı."

Tıbbi bakım reddi nedeniyle 51 ölü

Daha önce de iki Avustralya vatandaşı Tora hapishanesinde gözaltına alınmış, ancak hükümetlerinin diplomatik çabaları sonucunda serbest bırakıldı. Bunlar arasında 400 gün tutuklu bulunan gazeteci Peter Greste ve geçen yıl serbest bırakılana kadar Tora'da bir yıldan fazla kalan Hazim Hamuda yer alıyor.

Cenevre merkezli insan hakları örgütü “Adalet Komitesi”, 17'si belgelenmiş ölüm dahil olmak üzere 2020 yılının ilk yarısında Mısır'da gözaltı tesislerinde tıbbi bakım reddi sonucunda 51 mahkumun Covid-19 nedeniyle öldüğünü açıklamıştı.

Kaynak: Middle East Eye

Haber Ara