Dolar

32,5705

Euro

34,9539

Altın

2.426,13

Bist

9.722,09

Mısırlı yazar Alaa el-Aswani: Sisi geldi, ifade özgürlüğü öldü!

Mısırlı yazar Alaa el-Aswani, Washington Post’a yazdığı makalesinde, darbeci Sisi’nin, terörizmle savaşı muhalefeti susturmak için kullandığını belirterek; tutuklanan çok sayıda rejim karşıtı kişiden bir daha haber alınamadığını belirtti. “Ben bu makaleyi yazarken tutuklanma riski altındayım” diyen yazar, “Sisi geldi, Mısır’da fikir özgürlüğü sona erdi” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-16 10:23:40

Mısırlı yazar Alaa el-Aswani: Sisi geldi, ifade özgürlüğü öldü!

manset

Mısırlı yazar Alaa el-Aswani, Washington Post'a yazdığı makalesinde, darbeci Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi'nin, terörizmle savaşı muhalefeti susturmak için kullandığını belirterek; tutuklanan çok sayıda rejim karşıtı kişiden bir daha haber alınamadığını belirtti. “Ben bu makaleyi yazarken tutuklanma riski altındayım” diyen yazar, “Sisi geldi, Mısır'da fikir özgürlüğü sona erdi” dedi.

Washington Post'daki bir makalesinde Aswani, Sisi'nin çıkardığı terörle mücadele yasasını, terörle değil, halkı susturmak için kullandığını belirterek, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna göre Mısır'da yaklaşık 60 Mısırlı tutuklu bulunduğunu belirtti.

“BEN BU MAKALEYİ YAZARKEN
TUTUKLANMA RİSK ALTINDAYIM”

Şehid edilen 18 yaşındaki Mahmud Muhammed Hüseyin'in, “İşkence Görmeyen Bir Millet" sloganını taşıyan bir gömlek giymesi yüzünden tutuklanıp yargılanmadan iki yıl hapis yattığını belirten Al-Aswani,
“Ben de bu makaleyi yazmak için tutuklanma risk altındayım, ancak yazarın özgürlüğü savunmanın görevi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Sisi sistemini, ‘sivil haklara saygı duymayan bir sistem' olarak gördüğünü belirten Al-Aswani, Uluslararası Af Örgütü'nün 2017-2018 tarihli Mısır raporuna atıfta bulunarak, yetkililerin yüzlerce tutuklulara karşı işkence ve diğer kötü muamelelerde bulunduğunu söyledi.

“ÇOĞU KİŞİ YARGISIZ İNFAZA KURBAN GİTTİ”

Aswani, Reuters haber ajansının raporuna atıfta bulunarak, silahlı çatışmalarda öldürülenlerin çoğunun öldürülmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak yargısız infaz edildiğini vurguladı.
Sisi rejimini muhaliflerini ortadan kaldırmakla suçlayan Mısırlı yazar Alaa el-Aswani, tutuklanıp, hapse atılanlardan bir daha haber alınamadığını belirtti.

Bazı rejim karşıtı muhalif siyasilerin işkence ile ifadelerinin alındığını belirten Aswani, geçen sonbaharda isimsiz bir telefon görüşmesi yapan eski milletvekili Mustafa Najjar'ın, tutuklandıktan sonra bir daha haber alınamadığını söyledi.

“SİSİ GELDİ, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SONA ERDİ”

Aswani, “İfade özgürlüğü Sisi'nin altında öldü; sistem gazete ve televizyon kanallarını, film ve televizyon yapım şirketlerini kontrol ediyor, hepsi Sisi'yi ve başarılarını öven ve rakiplerini eleştiren kurumlara dönüştü” diyerek makalesini tamamladı.

Haber Ara