Dolar

32,3539

Euro

35,0380

Altın

2.328,09

Bist

9.079,97

Mısırlı vaiz Gundi: Fransız mallarını boykot Mısırlılara zarar verir

Mısır'da büyük bir süpermarket zinciri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından İslam’a ve Hz. Peygamber’e yapılan hakaretlere yanıt olarak Fransız mallarını raflarından çıkardı ve Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkedeki diğer ticari satış noktalarında da benzer girişimde bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-27 19:14:05

Mısırlı vaiz Gundi: Fransız mallarını boykot Mısırlılara zarar verir

Mısır'da büyük bir süpermarket zinciri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından İslam'a ve Hz. Peygamber'e yapılan hakaretlere yanıt olarak Fransız mallarını raflarından çıkardı ve Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkedeki diğer ticari satış noktalarında da benzer girişimde bulundu.

Mısır'ın başkenti Kahire'nin kuzeybatısındaki Sadat City'de bulunan AVM'de, peynir ve diğer gıda maddelerinin farklı türleri de dahil olmak üzere, Fransız malları raflardan indirildi.

4 shopping centre

Alışveriş merkezi müdürü Mohamed Hadi verdiği demeçte, "Alınan mallara alternatif bulana kadar kararın bize bazı kayıplara yol açacağını biliyoruz. Bunu Allah rızası için ve dinimize karşı işlenen suçlara misilleme olarak yapıyoruz."

Mısır vatandaşı birçok sosyal medya kullanıcısı profil fotoğraflarını Hz. Peygamber'i yücelten ifadelerle değiştirdi. Bazı insanlar ayrıca Fransız marka isimlerinin listelerini yayınladı ve tüketicilerden, "İslam'dan nefret eden" Fransız cumhurbaşkanından İslam'ın intikamını almaları için onları boykot etmelerini istedi

Bazı ticari mağazalar da çağrılara kulak veriyor ve Fransız mallarını raflarından kaldırıyor.

Mısır'da bulunan dört AVM, 24 Ekim'de Fransız gıda maddelerini raflarından kaldıran işçilerinin fotoğraflarını yayınladı.

AVM yönetimi, fotoğraflı ilanın altına Macron'un İslam'ı aşağılamasına cevaben Fransız mallarının raflardan çıkarılmaya karar verildiği yazıldı. İlan çok sayıda kişiden olumlu yorum aldı. Boykotun Kahire'de yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.

Kahire'nin güneyindeki Mukattam bölgesinde bulunan bir mutfak gereçleri mağazası, Fransız ürünlerini deposuna taşıyıp satmayı bırakacağını söyledi.

Kahire'deki Sofra alışveriş merkezinin yöneticisi Kadri Abdülkadir, ev kadınlarını Fransız malları satın almayı bırakmaya çağırdı.

Abdulkadir, mağazasının Facebook sayfasında yayınladığı bir videoda "Dünyada 1,5 milyar Müslüman var. Peygamberimizi gücendirenler, bizim için peygamberin çok daha önemli olduğunu bilmelidir” dedi.

azhar-sheikh

Mısırlı vaiz Gundi'den boykota muhalefet

Fransız mallarını boykot etme kampanyası başlangıç ​​aşamasındayken Mısır'da kimse bu kadar ileri gidileceğini tahmin edemiyordu.

Macron'un açıklamalarının ardından halkın yoğun öfkesi göz önüne alındığında, boykot kampanyasının önümüzdeki dönemde ulusal boyutlara ulaşması bekleniyor.

Bununla birlikte, boykota karşı ana akım medyada Fransız mallarını boykot etmenin Fransızlara değil, yalnızca Mısır'a ve Mısırlılara zarar vereceğini söyleyen bazı rejim yanlısı vaizler karşı çıktı.

Daha önce "İsrail'i lanetlenemek haramdır" sözleriyle hatırlanan Mısır'ın popüler vaizi Halid el-Gundi, halka boykot kampanyasına katılmamalarını tavsiye etti.

Gundi 25 Ekim'de dini program sunduğu yerel televizyon kanalı DMC'nin izleyicilerine "Mantıklı olun. Hazreti Peygamber'i memnun etmek istiyorsanız, onun tavrını taklit edin ve şuna bir bakalım."

Suudi televizyon kanalı MBC'de günlük talk show sunan TV sunucusu Amr Edib ise, Müslümanların Fransız cumhurbaşkanının sözlerine kızma hakkı olduğunu söyledi. Edib, "Bu çok kışkırtıcı, neden Fransız ifade özgürlüğü Müslümanlık pahasına olsun? Süpermarketlerdeki raflardaki malların çoğu, ana şirketler Fransa'da olsalar bile Mısır'da üretiliyor” diyerek, tüketicilere Fransa'da üretilen mallar ile Mısır'da üretilen mallar arasında ayrım yapmalarını tavsiye etti.

Middle East Eye

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara