Dolar

32,3775

Euro

35,0510

Altın

2.326,39

Bist

9.080,93

Mısırlı tarihçiye göre, Osmanlı’nın en büyük hatası!

Osmanlı Devleti’nin, İslam medeniyetini yükselttiğini söyleyen Mısırlı tarihçi Prof. Muhammed Harb; milliyetçilik fikri, Osmanlı Devleti’nin düşüncesini devirdiğini söyledi. Mısırlı Tarihçi, Osmanlı Devleti’nin en büyük hatasının ise, Batı’da öğrenim görmeleri için güvence ve koruma olmaksızın öğrenciler göndermek olduğunu söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-26 13:56:12

Mısırlı tarihçiye göre, Osmanlı’nın en büyük hatası!

maxresdefaulggt

Osmanlı Devleti'nin, İslam medeniyetini yükselttiğini söyleyen Mısırlı tarihçi Prof. Muhammed Harb; milliyetçilik fikri, Osmanlı Devleti'nin düşüncesini devirdiğini söyledi. Mısırlı Tarihçi, Osmanlı Devleti'nin en büyük hatasının ise, Batı'da öğrenim görmeleri için güvence ve koruma olmaksızın öğrenciler göndermek olduğunu söyledi.

Muhammed Harb, "Osmanlı Devleti'nin en büyük düşmanları İran'daki Şiiler, Ruslar, tüm Batı ve tüm İslam ülkelerindeki milliyetçilerdir. Bunların hepsi Osmanlı Devleti'ne karşıdır” dedi.

“MÜSLÜMANLAR HAKİKATİNİ BİLMELİ VE
GÜVENİLİR KAYNAKLARDAN ÖĞRENMELİ”

Tarihçi Muhammed Harb, "Arabi 21" verdiği özel röportajında, "Osmanlı Devleti tarihinin, evlerinde veya camilerinde İslam'ı yetiştiren bireyler dışında hiçbir destekçisi olmadığını belirterek, “ Araplar hakkındaki yalanları düzelterek onu hâlâ ezilmiş görüyorum. Müslümanlar hakikatini bilmeli. Özgün ve güvenilir kaynaklardan öğrenmelidir” uyarısında bulundu.

“MİLLİYETÇİLİK FİKRİ OSMANLI
DÜŞÜNCESİNİ DEVİRDİ”

"Osmanlıların düşmanlığı, onları çevreleyen herkesten geliyor ve milliyetçilik fikri Osmanlı Devleti'nin düşüncesini devirdi” diyen Mısırlı tarihçi Prof. Harb, "İslami hilafeti diriltmek istediklerini söylemek gibi Türkiye hakkında yanlışlar var. Bu temeli olmayan çok büyük bir hatadır ve hatayı düzeltmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

BAE TARAFINDAN ÇEKİLEN OSMANLI KARŞITI
‘ATEŞ KRALLIKLARI' DİZİSİNE TEPKİ


Harb, BAE şirketi Genomedia tarafından çekilen "Ateş Krallıkları" dizisinin Osmanlı tarihinin çarpıtılmasına hedef aldığını belirterek şunları söyledi:
"Bu metni kimin yazdığını ve onlar için senaryoyu kimin koyduğunu bilmiyorum. Bu çok garip bir şey ve bu diziye hiç dikkat etmedim. Meselenin birinci derecede siyasi bir mesele olduğunun farkındayım, Osmanlı Müslümanlarının Arap Müslümanlar ve diğerleri arasındaki imajını çarpıtmak için büyük bir istek var.
Mesela (Touban Bey) Emirati dizisinde - okuduğum gibi - Mısırlı bir kahraman gibi görünüyordu, ilk etapta Arapça dilini bilmiyordu ve Memluk sisteminde askeri bir yaşam sürmesi dışında Mısır'la hiçbir ilişkisi yoktu ve çok güldüm.”

Harb, "Doktora tezim Levant ve Mısır'daki Sultan Selim ile ilgiliydi ve ben bu aşama hakkında yazılmış olan her şeyi doğru bir şekilde okudum ve bu tür yalanlar ve yanlışlıklar birçok kişi tarafından, özellikle de bu tarihsel dönem hakkında okuyanlar tarafından kandırılmayacak," diye ekliyor: "Böyle dramatik eserler" bunlar ideolojik meseleler. Muadilinden nefret eden bu hükümet, yanlışlara ve yalanlara teşvik etmeye çalışıyor ve gerçeği çarpıtmak için devasa paralar tahsis ediliyor. "

“BAZI KESİMLER, AK PARTİ'NİN ÇÖKÜŞÜNÜ
VE İMAJININ BOZULMASINI İSTİYORLAR”

Mısırlı tarihçi Harb, AK Parti ile ilgili suçlamaları da gülerek şöyle dedi:
"Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yeni Türkiye'yi inşa etmedeki rolünü küçümseyen ve bu, yöneticiler arasındaki kıskançlık ve siyasi çelişkiden kaynaklanan bu tür eylemlerin temel amacıdır. Bu insanlar AK Parti'nin kalkınma deneyiminin çöküşünü ve imajının bozulmasını istiyorlar ve bu imkansız."

Öte yandan TRT 1'de yayımlanan ‘Diriliş Ertuğrul' ve ‘Payitaht Abdülhamid' dizilerinin, Osmanlı Devleti hakkındaki olumsuz imajı değiştirmede büyük katkısı olduğunu da sözlerini ekledi.

 “OSMANLI İSLAM MEDENİYETİNİ YÜKSELTTİ”

Osmanlılılar hakkında yapılan suçlamalara ve eleştirilere tepki gösteren Mısırlı tarihçi Harb, Osmanlı devletinin yaptığı hataları, Emevi ve Abbasi devletinin yaptığı hatalar ile karşılaştırılamayacağını belirterek, “Osmanlılar her açıdan başarılı oldular. İslam medeniyetini yükselttiler ve İslam tarihindeki doğal eksikliği doldurdular” dedi.

OSMANLI'NIN EN BÜYÜK HATASI…

Osmanlı Devleti'nin en büyük hatasının, Batı'da öğrenim görmeleri için güvence ve koruma olmaksızın öğrencilere göndermek olduğunu belirten Mısırlı tarihçi Harb, bunun kendileri için ölümcül bir hata olduğunu; Batı'nın da bu genç adamları kullanarak İslam'ı içinden boşalttıklarını öne sürdü.
Arap dünyasında Osmanlı çalışmalarının öncüsü olarak nitelendirilen Mısırlı tarihçi Prof. Muhammed Harb, Osmanlı tarihinden ilham aldığını belirterek, Osmanlı tarihine karşı yapılan saldırılara karşı durulması çağrısında bulundu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara