Dolar

32,3669

Euro

34,9494

Altın

2.325,57

Bist

9.079,97

'Mısır ve Suriye rejimi arasında ortak hedef var'

'Mısır ve Suriye rejimi arasında ortak hedef var'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-18 07:22:40

'Mısır ve Suriye rejimi arasında ortak hedef var'
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyelerinden Bessam el-Melik, Mısır ve Rusya'nın, çıkarlarına uygun şekilde, Suriye'deki iç ve dış muhalefeti kucaklama yönünde koordinasyon halinde olduklarını öne sürdü.

Melik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arap Birliğinin Suriye'ye yönelik duruşunu zayıf olarak niteledi.

"Arap Birliği, Rusya'nın Beşşar Esed yönetiminde geçiş hükümeti kurulmasını öngören çözümünü kabul etmesi için Mısır tarafından baskıya maruz kalıyor" diyen Melik, birliğin Mısır'ın baskısı nedeniyle Rusya'nın Suriye'ye yönelik saldırıları karşısında hala olağanüstü toplantı düzenlemekten aciz olduğunu savundu.

Suriye konusunun hala Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Cenevre kararları çevresinde ele alındığını, Suriye'deki devrimci güçlerin her ne çözüm olursa olsun, Esed'in kalmasını kabul etmediğini vurgulayan Melik, referanslarının Cenevre 1 Konferansı ve BMGK'nin yürütme yetkilerine sahip geçici yönetim heyeti kurulmasını öngören 2118 numaralı kararı olduğunu kaydetti.

BMGK kararlarının Rusya ve Çin'in vetosuyla felç olduğuna değinen Melik, "Barack Obama, ABD'in başında oldukça Suriye konusu çözülmeyecek çünkü İsrail, Suriye harap olana kadar Esed rejimi ve muhaliflere eşit mesafede olmak istiyor" ifadesini kullandı.

Melik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mısır ve Rusya arasında yalnızca 2 ülkenin çıkarlarına uygun olacak şekilde, Suriye'deki iç ve dış muhalefeti kucaklama yönünde bir koordinasyon var. Mısır ve Suriye rejimi arasında 'radikal İslamcılık' denen şey, özellikle de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'yla (İhvan) mücadele konusunda ortak hedef var."

- "Rusya, DAEŞ karargahlarını vurmadı"

Melik, "Rusya, Suriye'deki hava saldırılarının yüzde 95'inde Özgür Suriye Ordusu'nu ve Suriye direnişinin gençlerini hedef aldı. Şimdiye kadar Irak ve Suriye sınırında bulunan DAEŞ karargahlarını vurmadı" şeklinde konuştu.

Suriye'nin dostları olarak tanımladığı Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ı, Suriyeli muhaliflerin Beşşar Esed'e karşı direnebilmesi için hava desteği sağlamaya çağıran Melik, "Türkiye'deki seçimleri, AK Parti'nin seçimi kazanmasını ve hükümeti kurmasını bekliyoruz çünkü Türkiye'nin tutumu, kendini Suriye'nin dostu olarak tanımlayan ABD ve diğerlerinden daha açık ve net" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve Ortadoğu ile Afrika ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov'la görüştüğü ve ikilinin Suriye'de geçici yönetim heyeti kurulması için Cenevre Bildirisi'nin uygulanması ve terörist yapılarla mücadele konusunda anlaştığı ifade edildi.

Bogdanov, Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi ve Suriyeli muhaliflerin Kahire Konferansı izleme komitesiyle bir araya gelmişti.

Kahire'ye cuma günü ulaşan Bogdanov'un ziyaretinin 3 gün sürmesi planlanıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, 30 Eylül'de Suriye topraklarındaki terör örgütü DAEŞ'e yönelik hava operasyonları başlattığını duyurmuş ancak muhalifler, Rus uçaklarının daha çok ılımlı muhaliflere ait karargah ve eğitim kamplarıyla sivilleri hedef aldığını belirtmişti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara