Dolar

32,5585

Euro

34,8809

Altın

2.429,55

Bist

9.722,09

Mısır, Trump’ın ikinci bir seçimi kazanamayacağı korkusuyla, ’Arap NATO’sundan çekildi

Reuters haber ajansı, Mısır'ın darbeci lideri Sisi’nin, Trump’ın ikinci bir seçimi kazanamayacağı endişesi ile, ABD tarafından İran’a karşı kurdurulmak istenen ‘Arap NATO’sundan çekildiğini açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-12 12:20:48

Mısır, Trump’ın ikinci bir seçimi  kazanamayacağı korkusuyla, ’Arap NATO’sundan çekildi

 

BUYUK

Geçen pazartesi günü S. Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen ve başta ABD, S. Arabistan, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Umman Sultanlığı, Ürdün ve Katar'dan yetkililerin katıldığı toplantıda İran'na karşı kurulacak olan ‘Arap NATO'sunun hayata geçirilmesi için adımlar atılmıştı. Reuters haber ajansı, darbeci Sisi'nin ülkesi Mısır'ın, ‘Arap NATO'sundan çekildiği açıklandı. Haber kanalı, ABD Başkanı Trump'ın gelecek yıl yapılacak seçimleri kazanıp kazanamayacağının ve yerine gelecek ismin bu planı sürdürmek isteyip istemeyeceğinin belli olmaması nedeniyle de Mısır'ın böyle bir karar aldığını ifade etti.

MISIR, RİYAD'DAKİ
TOPLANTIYA KATILMAMIŞ

Reuters haber ajansı yaptığı açıklamada, Mısır'ın toplantıya katılmayacağı kararını, ABD'ye ve Ortadoğu'da önerilen stratejik ittifakta yer alan diğer taraflara, Riyad'daki toplantıdan öne bildirdiği belirtildi.
Reuters tarafından geçen yıl görülen gizli bir Beyaz Saray belgesine göre, Suudi Arabistan tarafından 2017 yılında ilk kez önerilen girişim, bölgede büyüyen İran, Rusya ve Çin'in etkisini sınırlamayı amaçlıyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra Orta Doğu, BAE, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Umman ve Ürdün'deki stratejik ittifak da yer alıyor.
Riyad toplantısından iki gün sonra darbeci Sisi, Trump ile görüşmek üzere Washington'u ziyaret etti. Toplantıdan önce Trump, güvenlik sorunları hakkında konuşacaklarını söyledi, ancak İran'a karşı kurdurulması planan Orta Doğu'daki stratejik, ‘Arap NATO'su ittifakı gündemde değildi.
Arap dünyasının en büyük ordusu olan Mısır'ın, 'Arap NATO'sundan geri çekilmesi, Ortadoğu'da kurulması plananlan stratejik ittifaka darbe vurduğu bildirildi.

ARAP NATO'SUNUN KURULMASI
BAŞKA BİR ZİRVEYE ERTELENDİ

Ayrıca diğer Arap müttefikleri arasındaki anlaşmazlıklar, özellikle Katar'ın Arap dörtlüsü'nün çekinceleri, ‘Arap NATO'sunun kurulmasına ilişkin ön anlaşmanın imzalanmasının başka bir zirveye ertelenmesine yol açtığı öğrenildi.

MISIR, RUSYA İLE OLAN
BAĞINI KOPARMAK İSTEMEDİ

Bu arada Mısır'ın, Arap NATO'sundan çekilmesinin sebeplerinden birinin Rusya ile olan bağının olduğu; bu ülkeden gelen Rus turistlerin Mısır ekonomisini canlandırdığı öne sürüldü. Ayrıca Rusya ile olan ekonomik ve siyasi ilişkilerin etkilenmesinden çekinen Sisi'nin, Arap NATO'suna uzak baktığı bildirildi. Sisi'nin Arap NATO'sundan ayrılma kararının ise Washington'daki görüşmede not edildiği, bunun karşılığının daha sonra ortaya çıkacağı öne sürüldü.

Öte yandan iki farklı kaynak, Ortadoğu Stratejik İttifakı'nda (MESA) kalan diğer ülkelerin ittifak çalışmalarına devam ettiği ve Mısır'ı kararından vazgeçirmek için diplomatik kanallardan baskı yaptığını belirtti; fakat, Kahire yönetimninden şu ana kadar olumlu bir geri dönüş alınamadığını vurguladı.

 

 

Haber Ara