Dolar

32,3655

Euro

34,9616

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

Mısır'ın Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalaması

Mısır'ın Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalaması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-21 19:53:29

Mısır'ın Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalaması
Gazze Şeridi'ndeki Filistin Ziraat Bakanlığı, Su idaresi, Eş-Şevke, En-Nasr ve Refah Belediye yetkilileri, Mısır'ın Gazze sınırına deniz suyu pompalamasının çevre için tehlike oluşturduğunu belirterek, bu girişimden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Gazze'de Filistin Ziraat Bakanlığı, Su idaresi, Eş-Şevke, En-Nasr ve Refah Belediye yetkililerinin düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Refah Belediye Başkanı Subhi Rıdvan, "Mısır ordusunun 60 santimetre çapında borularla denizden su taşıyarak sınır hattına 100 metre mesafede, eni ve derinliği 5 ila 10 metre arasında değişen bir su hendeği yaptığını ve hendek içinde de suyu 20 metre yer altına enjekte etmek üzere belirli aralıklarla kuyular kazdığını" söyledi.

Bölgede inşa edilen söz konusu hendeğin, ihtiyacının yüzde 100'ünü yeraltı sularından karşılayan Refah kenti için büyük bir soruna neden olacağına vurgu yapan Rıdvan, "Deniz suyu, çevre ve Gazze'nin ziraat merkezi durumundaki Refah'ın toprağı için oluşturduğu tehlikenin yanı sıra bölgedeki yağmur suyu toplama hatlarının da bozulmasına ve kirlenmesine neden olacak" ifadelerini kullandı.

Rıdvan, Mısır tarafının cuma günü ilk defa deneme amaçlı su pompaladığını ve söz konusu hendeğin meydana getirebileceği felaketin basit bir örneğini gördüklerini dile getirdi.

Rıdvan son olarak Mısır'a seslenerek, "Hem Filistin hem de Mısır tarafındaki Refah kentleri için büyük bir insani soruna neden olabilecek bu girişimi gözden geçirme ve İslam ve Arap kardeşliğine ters düşen bu planı durdurma çağrısını yapıyoruz" diye konuştu.

Mısır ordusu, Gazze tünellerini yıkmak amacıyla sınırı boyunca döşediği boru hattı üzerinden hudut hattında kazdığı hendeğe, 18 Eylül'de deniz suyu pompalamaya başlamıştı. Mısır yönetimi ekim ayından beri Gazze sınırında, özellikle de Refah kentinde 2 kilometrelik tünellerden arındırılmış alan oluşturabilmek için çalışmalar yapıyor.

Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden İsrail'in Gazze'ye sıkı bir abluka uygulamaya başladığı 2007 yılından bu yana, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar bölge halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ve akaryakıt geçiriliyordu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara