Dolar

32,3738

Euro

35,0060

Altın

2.325,66

Bist

9.108,70

Mısır ile Etiyopya arasında 'baraj krizi' sürüyor

Mısır Sulama Bakanlığı Facebook sayfasında yayınladığı yazılı açıklamada; Etiyopya’nın ‘tek taraflı herhangi bir girişimden kaçınması’ gerektiği belirtildi. Etiyopya’nın durumu güçleştiren bu tavrının tüm bölgede krize yol açabileceği uyarısı yapıldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-12 12:50:14

Mısır ile Etiyopya arasında 'baraj krizi' sürüyor

Mısır, uzun bir aradan sonra yeniden başlayan Nahda Barajı müzakerelerinde Etiyopya'nın barajın dolum ve işletimiyle ilgili sunduğu belgeyi çekinceyle karşıladı.

Mısır Sulama Bakanlığı Facebook sayfasında yayınladığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Mısır ve aynı şekilde Sudan, Etiyopya'nın sunduğu belge hakkında, daha önce ABD ve Dünya Bankası gözetiminde müzakerelere katılan üç ülkenin üzerinde uzlaştığı ilke ve kurallardan bütünüyle geri adım atma anlamına gelmesi ve hatta önceki müzakerelerde üzerinde uzlaşılan bütün teknik konuları hiçe sayması nedeniyle çekincesini dile getirdi.”

Şakul Avsat'ın haberine göre; Etiyopya'nın ‘tek taraflı herhangi bir girişimden kaçınması' gerektiği vurgulanan açıklamada, Etiyopya'nın durumu güçleştiren bu tavrının tüm bölgede krize yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Sudan'ın girişimi sonrasında üç aydır sekteye uğrayan müzakereler yeniden başladı. Nahda Barajı müzakereleri kapsamında günlük toplantılar düzenlemeye karar veren taraflar, video konferans yoluyla görüşmelerini sürdürüyor.

Sudan ve Mısır, Etiyopya'nın temmuz ayında barajı doldurmaya başlaması için hazırladığı kısmi anlaşmayı 12 Mayıs'ta reddetti.

Sudan ve Mısır maksimum 74 milyar metreküp kapasiteli rezervuarın, nehrin yıllık temel su arzının önünde engel oluşturmasından endişe ediyor.

Üç ülke lideri, barajla ilgili işbirliği kapsamında Mart 2015'te İlkeler Anlaşması'nı imzaladı.

Kahire yönetimi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin talebi üzerine müzakerelere dahil olan ABD Hazine Bakanlığı'nın arabuluculuğunda bu yıl içinde düzenlenen müzakereler kapsamında oluşturulan anlaşma metninin Etiyopya tarafından imzalanmasını talep ediyor.

Ancak Etiyopya söz konusu müzakerelerin son oturumuna katılmamış ve herhangi bir anlaşma imzalamayı reddetmişti.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara