Dolar

32,5299

Euro

34,8978

Altın

2.439,37

Bist

9.716,77

Mısır ile Etiyopya arasında 'baraj' kavgası

Nahda Barajı yüzünden Mısır ile Etiyopya arasında tansiyon yükseliyor. Mısır Dışişleri Bakanlığı, Arap Birliği’nin Nahda Barajı’yla ilgili 4 Mart tarihli açıklamasını eleştiren Etiyopya Dışişleri Bakanlığı’nın Cuma günkü bildirisini tümüyle reddettiğini belirtti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-08 11:43:25

Mısır ile Etiyopya arasında 'baraj' kavgası

dam_02

Nahda Barajı yüzünden Mısır ile Etiyopya arasında tansiyon yükseliyor.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Arap Birliği'nin Nahda Barajı'yla ilgili 4 Mart tarihli açıklamasını eleştiren Etiyopya Dışişleri Bakanlığı'nın Cuma günkü bildirisini tümüyle reddettiğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı yazılı açıklamada, Etiyopya'nın bildirisini ‘liyakatsiz, diplomatik üsluptan yoksun ve Arap Birliği ve üyelerine hakaret' olarak niteledi.

Açıklamada, “Arap Birliği, Etiyopya'yı uluslararası hukuk ilkelerine uyma ve Mısır'ın haklarına ve su üzerindeki çıkarlarına zarar verecek tek taraflı adımlar atmamaya çağıran kararı destekledi” denildi.
Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi;

- Arap Birliği'nin kararı, özellikle 2015'te İlkeler Bildirgesi Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana, Nahda Barajı ile ilgili uzun süren müzakereler süresince Etiyopya'nın benimsediği tutumla ilgili hayal kırıklığını ve derin endişeyi yansıtıyor. Etiyopya'nın yaklaşımı, Nil üzerinde hegemonya kurma ve kendisini nehrin nimetlerinden faydalanacak tek taraf olarak belirleme niyetini gösteriyor.

- Bu durum, Etiyopya'nın müzakere sürecini iç siyasetin bir malzemesi yapma çabası kapsamında ilgili devletlerle anlaşma yapmadan Temmuz 2020'de Nahda Barajı'nı tek taraflı olarak doldurma ısrarına da yansıdı. Bu aynı zamanda İlkeler Bildirgesi Anlaşması'nın maddi olarak ihlali ve hiç şüphesiz Etiyopya'nın kötü niyetinin ve Nahda Barajı üzerinde adil ve dengeli bir anlaşmaya varmak için siyasi irade eksikliğinin göstergesidir.

- Etiyopya'nın gerçek tutumu, tarafsız arabulucular olan ABD'nin Dünya Bankası ile koordineli olarak hazırladığı Nahda Barajını Doldurma ve İşletme Anlaşması'na onay vermemesiyle açıkça ortaya çıkmıştır. Arap Birliği, siyasi desteğinin bir ifadesi olarak söz konusu anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtmiş ve Etiyopya'ya tavrını gözden geçirerek anlaşmayı imzalama çağrısında bulunmuştur.

- Nahda Barajı müzakereleri sırasında izlediği politikalar ışığında, Etiyopya'nın Arap Birliği'ne veya üye ülkelerine Arap ve Afrika halklarını birbirine bağlayan ilişkiler ve bağlar konusunda ders vermeye hakkı yoktur. Etiyopya, bu tarihi bağların kapsamını belirleme hakkına sahip değildir.

- Etiyopya'nın Nahda Barajı konusundaki tutumları, tek taraflı eyleme dayalı bölgesel yaklaşımının bir başka örneğidir ve bu durumdan çok sayıda Afrikalı kardeşimiz zarar gördü ve sıkıntı çekti.

- Uluslararası toplumu, Etiyopya'nın ‘oldu bitti olgusunu dayatma ve inat' üzerine kurulu politikasını anlama noktasında Arap Birliği'nin yanında yer almaya davet ediyoruz. Bu politika aynı zamanda bölgesel istikrar ve güvenliğini tehdit ediyor. Aynı şekilde Etiyopya'yı Nahda Barajını anlaşma olmadan doldurmama taahhüdüne bağlı kalmaya ve tarafsız arabulucuların hazırladığı anlaşmayı kabul etmeye çağırıyoruz.

- Nahda Barajı sorununa tüm tarafların ortak çıkarlarını güvence altına alan ve Mavi Nil'e kıyısı bulunan devletler arasında yeni bir iş birliği sayfası açmak için tarihi bir fırsat sağlayan dengeli bir çözüme ulaşmak için halen vakit var. Bu fırsatın Mısır, Sudan ve Etiyopya vatandaşlarının lehine değerlendirilmesine çağırıyoruz.

Şarkul Avsat'ın haberine göre; Mısır ve Etiyopya'nın Nahda Barajı'yla ilgili yürüttüğü müzakerelerde tarafsız arabulucu rolüyle yer alan ABD ve Dünya Bankası'nın koordineli bir şekilde hazırladığı Nahda Barajını Doldurma ve İşletme Anlaşması'nın altına Etiyopya'nın imza atmayı reddetmesinin ardından iki taraf arasındaki gerilim tırmandı.

Mısır, Arap Birliği'inin Kahire'nin su haklarına destek ifade eden bir bildiri yayınlamasının ardından uluslararası toplumun desteğini arkasına almak için harekete geçti. Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında bu kapsamda Etiyopya'ya tek taraflı eylemlerden kaçınma çağrısında bulunuldu.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Afrika ülkelerinin Kahire Büyükelçileriyle düzenlediği toplantıda, ‘Mısır'ın tüm tarafların çıkarlarını koruyan adil ve dengeli bir anlaşmaya varmak için gösterdiği ciddi çabaları' anlattı.

Haber Ara