Dolar

32,3697

Euro

34,9573

Altın

2.325,43

Bist

9.079,97

Mısır dizisinde Sudan 'terörist yatağı' olarak gösterildi

Mısır'da yayın yapan Abu Amr al-Masry televizyonu, ekranlara taşıdığı bir dizi sebebiyle Sudan ve Mısır arasında dipomatik krize sebep oldu. Söz konusu dizide Sudan'ın 'Mısırlı teröristlere kucak açtığı' belirtilerek, 'Sudan'da yaşayan Mısırlılar aşağılandı.' Sudan Dışişleri Bakanlığı Mısırlı Büyükelçiyi çağırarak uyardı

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-22 10:11:40

Mısır dizisinde Sudan 'terörist yatağı' olarak gösterildi

TIMETURK | ÇEVİRİ

Hartum yönetimi, Mısırlı silahlı grupların Sudan'da kendilerine sığınak buldukları fikrinin işlendiği TV dizisi nedeniyle öfkelendi. Buna göre Mısır'da bir Tv dizisi komşu ülke Sudan'ın "Mısırlı terörist gerillaları barındığını" iddia etti.

SUDAN DIŞİŞLERİ HAREKETE GEÇTİ

Al Jazeera'nin haberine göre Sudan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Abu Amr al-Masry adındaki televizyonun uydu kanalında yayınlanan Ramazan dizisinde “Sudan'da yaşayan Mısırlılar aşağılanıyor ve iki ülke halkı arasında güven ve ilişkilerin zedelenmesine neden oluyor” denildi. Açıklamada, "Bu durumun Mısır'ı iki ülkenin menfaatini tehlikeye sokan eylemleri durdurmasını gerektiriyor" denildi.

"YENİ EL KAİDE ORTAYA ÇIKABİLİR" KORKUSU YAŞANIYOR

Sudan'ın "Mısırlı terörist grupların, bu ülkede kendilerine sığınak buldukları fikri nedeniyle öfkelendiği" aktarıldı. Bunun sebebi ise 1990'ların ortalarında El Kaide lideri Usame bin Ladin ve diğer silahlı gruplarınn Sudan'da yerleştiği biliniyor. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler bu nedenle hayli gerginleşti.

MISIR-SUDAN İLİŞKİLERİ GERGİNDİ

Özellikle de geçtiğimiz yıldan bu yana Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, Darfur gibi savaş bölgelerinde Sudan güçleriyle savaşan grupların Mısır istihbaratı tarafından desteklendiği gerekçesiyle Mısır'ı suçlamıştı.

Yine iki ülke arasındaki diplomatid ilişkilerin gerildiği diğer bir nokta da Sudan'ın Etiyopya ile sınır mücadelesinde Mısır'ın Etiyopya'yı desteklemesi oldu.

Sudan'ın Nil nehri üstündeki baraj inşasına da payı azalacağı korkusuyla Mısır olumlu bakmıyor.

SEVAKAİN ADASI GERİLİMİ

Öte yandan 2017'nin son aylarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan'a yaptığı resmi ziyarette Sevakin Adası'nın imarı için anlaşma imzalamışı. İki ülke arasında yapılan bu anlaşma Mısır basınında geniş yer bulmuş, gazeteler, "Türkiye'nin bu adımla Mısır'ın ulusal güvenliğini tehdit ettiğini" yazıştı.

Ülkede yayın yapan El Vatan gazetesinden yer alan analizlerde, Türkiye'nin Osmanlı günlerini arayarak bu adımları attığı vurgulandı. Söz konusu haberin başlığında, Türkiye'nin ateşle oynadığı ifade edildi. Gazete "Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir dolar karşılığında ateşle oynuyor. Sudan, Türk çılgınlığı ve İran komplosunun, Etiyopya'nın Mısır'ı susuz burakma ve Katar'ın Mısır'ı mali olarak çökertme planlarının gölgesinde, tarih ve coğrafya yasalarını ihlal ederek Mısır'a karşı saf tutuyor" yorumunu yaptı.

Mısır medyası, iki ülke arasında varılan anlaşmanın amacının adada bir donanma üssü kurulması ve "Mısır Devlet Başkanı Abdül Fettah el-Sisi'nin devrilmesi" olduğu iddialarına yer verdi.

Katar Genelkurmay Başkanı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı tarihte Hartum'u ziyaret etmiş olması da Mısır medyasında, Kahire'ye karşı kurulduğu iddia edilen komploya kanıt olarak gösterilmişti.

Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkiler de, Mısır ordusunun 2013'te seçilmişi ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbe ile görevden uzaklaştırılması sonrasında gerilmişti.

Mursi'nin mensubu olduğu Müslüman Kardeşler örgütünün faaliyetleri Mısır'da yasaklandı.

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara