Dolar

32,3237

Euro

35,0666

Altın

2.295,44

Bist

8.989,85

Mısır devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek: İran, İsrail’den daha tehlikeli

Devrik Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İran’ın İsrail’den daha tehlikeli olduğunu belirterek; ABD Başkanı Trump tarafından hazırlatılan ve Ramazan’dan sonra açıklanması beklenen, ‘Yüzyılın Anlaşması’ planı konusunda ise iyimser olmadığını açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-20 16:27:13

Mısır devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek: İran, İsrail’den daha tehlikeli

buyuk_58

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, sessizliğini bozarak, Kuveyt Al-Anbaa gazetesine bir röportaj verdi. Hüsnü Mübarek röportajında, İran'ın İsrail'den daha tehlikeli olduğunu belirterek, ABD Başkanı Trump tarafından hazırlatılan ve Ramazan'dan sonra açıklanması beklenen, ‘Yüzyılın Anlaşması' konusunda ise iyimser olmadığını açıkladı.

“ARAPLAR, 'YÜZYILIN ANLAŞMASI' PLANI 
HAKKINDA NET BİLGİYE SAHİP DEĞİLLER"

Fajr Al-Saeed tarafından yapılan ve bugün Kuveyt gazetesi Al-Anbaa'da yayınlanan röportajda Hüsnü Mübarek, şu anki ‘Yüzyılın Anlaşması'nın sadece bir ön taslak olduğunu, ancak Arapların konuyla ilgili tatmin edici olmayan varsayımlara sahip olduğunu söyledi. Mübarek, Arapların tatmin edici bulmadığı konuların ise ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması, Golan Tepeleri'nin İsrail'e ilhak edilmesi ve yerleşim bölgelerinin genişlemesi olduğunu söyledi.

‘“NETANYAHU'YU İYİ TANIRIM. İKİ DEVLETLİ
ÇÖZÜM VE BARIŞ İSTEMİYOR”

“Bütün bunlar beni iyimser kılmıyor” diyen Hüsnü Mübarek, “Arap dünyasının konuyla ilgili ne söyleyebileceği ile ilgilenmeye hazırlıklı olması gerekiyor.
Netanyahu'yu iyi tanırım. Beni de tanıyor ve onunla olan dürüstlüğümü çok iyi biliyor. İki devletli bir çözüm istemiyor. Barış için toprak ilkesine inanmıyor. Gazze'yi Batı Şeria'dan ayırmak istiyor" dedi.

“SİNA' KONUSUNDA
NETANYAHU'YU UYARDIM"

Hüsnü Mübarek, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, 2010 yılının sonlarında Sina'daki sınır şeridinin Gazze'deki Filistinlilere verilmesi için onayını istediğini, ancak bu isteği reddettiğini belirterek, bu konunun tekrar açılmasının Mısır ile İsrail arasında yeni bir savaşa neden olacağı uyarısında bulunduğunu söyledi.

Hüsnü Mübarek, Arapları uyararak, Filistin konusunda iki devletli çözüme alternatif olarak düşüncelerini resmi olarak netleştirdikten sonra, ABD'nin hazırladığı, ‘Yüzyılın Anlaşması' planı önerisine cevap vermeye çağırdı.

‘İRAN, ARAP ULUSAL GÜVENLİĞİNİ
TEHDİT EDİYOR'

İran konusundaki düşüncelerini açıklayan Hüsnü Mübarek, “İran bölgeye girmeye çalıştığını inkar etmiyorum ve bu da Arap ulusal güvenliğini tehdit ediyor.
2011'den sonra, özellikle bölgemizde emelleri olan tüm güçlerin, Mısır'ın İran'a karşı savaşında Irak'la olan çıkarlarını elde etmek için bu tarihi koşuldan yararlandığını ve Mısır'ın ise Körfez'deki kardeşleriyle birlikte, İran tehdidine karşı durduğunu” söyledi.

"Suudi kral Abdullah bin Abdül Aziz, onlarla anlaşmak için ufuk açmaya çalışırken, İran'ın bölgedeki emelleriyle yüzleşmek için ortak bir vizyonumuz vardı" diyen Hüsnü Mübarek, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde İran'la ilişkileri geliştirmeye çalıştığını ve kendisiyle Cenevre'de buluştuğunu söyledi.

“İSRAİL, İRAN'A GÖRE DAHA NET”

Hüsnü Mübarek, "İran'ın emelleri ve çabaları açık ve Körfez'e yönelik tehditlerine tahammül edilemez, ancak İsrail'in emelleri mevcut hükümet ışığında da net" dedi.

Filistin hakkında da görüşünü açıklayan Hüsnü Mübarek şunları söyledi:
“Filistin davasının mevcut bölgesel ve uluslararası şartlarda doğal göründüğüne ikna oldum, ancak dediğim gibi, güç dengesizlikleri nedeniyle haksız çözümler getirme girişimi herhangi bir barış veya işbirliğini kalıcı hale getirmeyecek.”

ASKERİ YARGI, MÜBAREK VE
OĞULLARINI BERAT ETTİRMİŞTİ

Mısır'da 25 Ocak 2011'de başlayan kitlesel gösteriler, halk devrimine dönüşmüş ve 11 Şubat'ta otuz yıldır iktidarı elinde bulunduran Hüsnü Mübarek'in görevi bırakmasıyla son bulmuştu.
Hüsnü Mübarek, Ocak 2011'deki halk devrimi sırasında göstericilerin öldürülmesine karıştığı için ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış; ancak Mısır askeri yargısı, Temmuz 2013'te Muhammed Mursi'nin sivil Cumhurbaşkanı seçildiğinde, kendisini ve oğulları aleyhindeki tüm suçlamalardan berat ettirmişti

Haber Ara