Dolar

32,3325

Euro

35,1144

Altın

2.300,55

Bist

9.079,97

Mısır’dan, Türkiye’ye ‘yakınlaşma’ şartı

Darbeci Sisi yönetimindeki Mısır, Türkiye ile yakınlaşmanın 'Arap Dörtlüsü' ile iş birliğine bağlı olduğunu duyurdu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-20 08:27:30

Mısır’dan, Türkiye’ye ‘yakınlaşma’ şartı

 

 

 

 

Mısır'dan dün yapılan açıklamada siyasi ilişkileri iyileştirmek amacıyla gizli ve açık düzeyde iletişim kanalları açmak için Türkiye'den çağrı yapıldığı bildirildi. Kahire yönetimi, bu yönde atacağı adımları tek başına değil "Terörle mücadele çağrısı yapan Arap Dörtlüsü ülkeleriyle koordinasyon yoluyla” gerçekleşebileceğini vurguladı.

Mısır, Türkiye'nin siyasi ilişkilerde iyileşmenin önünü açacak, iki ülke arasında deniz yetki alanları konusunda bir anlaşma imzalama çağrısına yönelik yaptığı açıklamada iki taraf arasındaki temasların "bilinen iletişim unsurlarının ötesine geçmediğini” aktardı. Bu temasların bir ilerleme veya karşıt bir durumunu yansıtmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen çarşamba akşamı katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin geçen yıl Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzaladığı mutabakat zaptı gibi Mısır ile de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir anlaşma imzalamak için çalıştığını söyledi. Ancak Çavuşoğlu, “Mısır ile anlaşma yapabilmemiz için siyasi ilişkilerimizin iyi olması lazım” dedi.

Çavuşoğlu açıklamasında "iki ülke istihbarat örgütlerinin görüştüğüne ve ikili ilişkilerin geliştiğine" işaret etti. Ancak Mısır'dan isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak dün Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada şunları aktardı:

“İki taraf arasında, geleneksel iletişim olarak bilinen olağan kanallar aracılığıyla gerçekleşen görüşmeler dışında Türkiye'den taraflarla bir iletişim söz konusu değil.”

Dışişleri Bakanı'nın Mısır ile Türkiye arasında iletişim kanallarının varlığına dair sözleri ilk değildi. Daha önce bir dizi Türk yetkili tarafından benzer açıklamalar birçok kez dile getirildi ve ilişkilerin geliştirilmesi için çağrılar yapıldı. Ancak bu durum Kahire'de benzer bir yankıya sebep olmadı.

Mısırlı kaynak ayrıca "Türkiye'nin yüksek istihbarat düzeyinde iletişim kanalları açma çağrıları ile sahada olup bitenler arasında bazı karışıklıklar var" dedi. Söz konusu kaynak ülkesinin, terörle mücadele çağrısı yapan Arap Dörtlüsü'nün (Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır) sistemi içinde iş birliğini güçlendirmeye devam etmesinin mümkün olduğunu belirttiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye her zaman Mısır ile gizli düzeyde bile olsa iletişim kanalları açma çağrısında bulundu. Ancak Mısır bu dosyada ve Katar dosyalarında  Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn ile iş birliği ve koordinasyon çerçevesinde çalışıyor. Asla kendi başına hareket etmiyor.”

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri geçen pazar günü yaptığı açıklamada,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Danışmanı Yasin Aktay'ın yaptığı "olumlu" açıklamalara karşılık verdi. "Eylemleri, konuşmaları ve açıklamaları gözlemliyoruz. Ancak söylenenler politikalarla bağdaşmıyorsa bir önemi yok" dedi.

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ve İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) örgütünün kendilerine karşı yapılan kitlesel gösterilerin ardından 2013 yılında iktidardan devrilmesinden bu yana Mısır ve Türkiye arasında diplomatik ilişkiler azaldı. Türkiye, Mısır yönetimine suçlamalar ve eleştiriler yöneltmeye devam ediyor.

Kaynak: Şarkul Avsat

Haber Ara