Dolar

32,5779

Euro

34,7839

Altın

2.509,42

Bist

9.693,46

Mısır'dan Türkiye'ye 'Libya tezkeresi' tepkisi

TBMM'de Libya tezkeresinin kabul edilmesinin ardından dünyadan ilk tepki Mısır'dan geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada tezkere kararı kınanırken, Türkiye'nin BMGK'yı ihlal ettiği ileri sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-02 20:11:58

Mısır'dan Türkiye'ye 'Libya tezkeresi' tepkisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yapılan toplantıda Libya'ya asker göndermenin önünü açacak tezkere AK Parti ve MHP milletvekillerinin 325 oyuyla kabul edildi. Tezkerenin kabul edilmesinin ardından dünyadan ilk tepki ise, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yaptığı kanlı darbeyle göreve gelen Sisi yönetimindeki Mısır'dan geldi.

Al Jazeera ve Sky News Arabia'nın geçtiği son dakika haberine göre, Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada tezkere kararı kınanırken, parlamentonun aldığı bu kararın Berlin sürecini olumsuz etkileyeceği öne sürüldü. Türkiye'nin BMGK'yı ihlal ettiğini iddia eden Kahire yönetimi, alınan bu kararın Akdeniz'de istikrarı etkileyeceğini söyledi.

TEZKEREDE NE VAR?

Tezkere hükümete Libya'ya asker gönderme yetkisi veriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Libya'daki görev süresi, bir yıl olarak belirlendi. Libya'ya gönderilecek asker sayısı ve kapsamı Mehmetçiğin hangi bölgede görev yapacağı ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Tezkerenin kullanım amaçları "Milli çıkarlara yönelik her türlü tehdide karşı önlem almak, Libya'daki gayrimeşru grupların Türkiye'nin menfaatlerine yönelik, saldırılarını bertaraf etmek, Kitlesel göç gibi risklere karşı önlem almak, Libya halkına insani yardımların ulaşmasını sağlamak" şeklinde sıralandı.

Tezkerenin Meclis'te kabul edilmesinin ardından, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Libya'ya gidecek unsurları belirleyecek.

Haber Ara