Dolar

32,5733

Euro

34,6669

Altın

2.520,86

Bist

9.524,59

'Mısır'daki fakir ayaklanması Sisi için gerçek bir tehdit'

Son protestolar ülkenin siyasi tarihinde bir dönüm noktası…

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-02 17:51:31

'Mısır'daki fakir ayaklanması Sisi için gerçek bir tehdit'

Çeviri-Analiz

Mısır'daki fakir ayaklanması Sisi için gerçek bir tehdit

20 Eylül'de Mısır'ın birçok noktasında, ülkedeki zorlu ekonomik ve sosyal şartlara karşı protestolar patlak verdi.

Protestolar, bir yıl önce kendi isteğiyle sürgüne giden Mısırlı işadamı Muhammed Ali'nin Eylül 2019'daki çağrısıyla başlamıştı. Gösteriler Giza eyaletinde başlayarak Asyut, Sohag, Qena, Minya, Benî Suef alanları da dahil olmak üzere Yukarı Mısır'a, Fayoum ve Aswan'a uzandı.

Sisi'nin iktidara gelmesinden beri şiddetli baskı ile hükmetmesine rağmen, 25 Eylül'de zirveye ulaşan mitingler sokaklara taştı ve Sisi'nın gitmesini isteyen protestolar, Cuma Ali'nin liderliğinde "öfke" çağrısıyla büyüdü.

Peki Mısır'daki şiddetli siyasi baskı atmosferinde insanlar nasıl sokaklara döküldü?

Bu çoğunlukla protestocuların çektiği zorlu ekonomik ve sosyal şartlarla ilgili, ayrıca Covid-19 salgını nedeniyle son birkaç ayda farklı sebeplerle şiddetlendi.

Mısır'daki koronavirüs ekonomiye büyük zarar verdi. Resmi Mısır Kamu Seferberlik ve İstatistik Merkezi (CAPMAS)'nin yaptığı açıklamaya göre, Ağustos'a kadar yaklaşık 2 buçuk milyon kişi işini kaybetti. Açıklamada ayrıca, 100 milyonu aşkın nüfusta işsizlik oranının son 6 ayda yüzde 7,7'den yüzde 9,6'ya sıçradığı da belirtildi. Bazıları gerçek işsizlik rakamlarının daha da yüksek olduğunu söylüyor.

CAPMAS ayrıca, evli çalışanların yaklaşık yüzde 26'sının koronavirüs nedeniyle işini kaybettiğini belirtiyor. Çoğu gıda, tekstil, giyim, tarım ürünleri, inşaat ve inşaat gibi imalat sektörlerinde ve ayrıca nakliye ve depolama sektörlerinde çalışıyordu.

Covid-19, Mısır'ın GSYİH'sinin yüzde 12'sini oluşturan ve geçen yıl Mısır için yaklaşık 13 milyar dolar gelir elde eden turizm sektörü üzerinde de feci etkilere yol açtı. Resmi bir araştırma, Covid-19'un sonucu olarak turizm sektöründe yüzde 70'in üzerinde büyük kayıp öngördü.

Turizm ve havacılık sektöründe sayısı yaklaşık 3 milyon olan birçok çalışan, turizm gelirlerindeki düşüşten etkilendi. En önemlisi, gelirleri esas olarak turizme dayanan Giza sakinleri. Bu nedenle, gösterilerin Giza vilayetinde patlak vermesi şaşırtıcı değildi.

Yoksulluk oranları

Mısır'daki yoksulluk haritasına bakıldığında, yoksulluk oranları ile protesto bölgeleri arasında, özellikle Yukarı Mısır'da güçlü bir ilişki var.

CAPMAS'a göre, 2017-18 yılı için ulusal yoksulluk oranı yüzde 32,5 oldu. Bu da Mısır nüfusunun üçte birinin ayda yaklaşık 735 Mısır lira (47 dolar) olan yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlamına geliyor. Mısır Planlama Bakanı, ekonomik reform politikalarının bir sonucu olarak 2016 ile 2018 yılları arasında ulusal yoksulluk oranının yüzde 4,7 arttığını kabul etti. Bu oran 2019-20'de artacak.

Mısır'daki birçok ilde, Asyut (yüzde 67), Sohag (yüzde 60), Luksor (yüzde 55), Minya (yüzde 54) ve Qena (yüzde 41) dahil olmak üzere yüksek yoksulluk oranları var. Yukarı Mısır'daki köylerin çoğu, protestoların yayılmasıyla güçlü bir şekilde bağlantılı olan aşırı yoksulluktan muzdarip.

Özellikle fiyatların yükseltilmesi ve ev yıkımları ile ilgili son hükümet politikaları ve kararları da protestoların alevlenmesinde büyük rol oynadı. Hükümet, yasadışı olarak görülen binaları yıkma veya birçok yoksul ve düşük gelirli topluluk üzerinde son derece olumsuz tepki uyandıran para cezaları alma kararı verdi.

Bu konuda Sisi çok kaba konuştu ve bölge sakinlerinin evini yıkmak için orduyu üzerlerine yürütmekle tehdit etti. Resmi raporlara göre Mısır'da, 2000 ile 2017 yılları arasında 2 milyon binada ihlaller kaydedildi. Hükümet, sahipleri konutların statüsünü değiştirmezse ve para cezaları ödeyerek sorunu gidermezlerse bu evleri yıkmayı taahhüt etti.

Mısır'ın son protestoları, zor ekonomik ve yaşam koşullarının yükünü taşıyanların yoğunlaştığı yoksulların ayaklanması olarak tanımlanabilir. Bir yıl önce Sisi yönetiminin gitmesini talep eden binlerce protestocuyu tutuklamasına benzer şekilde, baskı ve rejimin tepkisinden korkmak gibi çeşitli nedenlerle orta sınıfın katılmaması dikkat çekicidir.

Diğer nedenler arasında, 2011 devriminin başarısızlığına dair genel bir umutsuzluk ve katılan birçok gencin hayal kırıklığı sayılabilir.

2019-01-27t153650z_1326605404_rc12b3032d10_rtrmadp_3_sudan-protests_0

Orta sınıf yokluğu

Son haftalarda Muhammed Ali ve muhalefetin yurtdışındaki seferberlik çabalarına rağmen, orta sınıftan katılımın olmaması, yoksulların ayaklanmasının başarısızlığına ve temel talepleri olan Sisi'nin gitmemesine bağlanabilir.

Yine de bu ayaklanma, Mısır'ın siyasi sahnesinde çeşitli şekillerde bir dönüm noktasına işaret ediyor. Birincisi, Sisi'nin gitmesi çağrısında bulunan protestoların ilk kez aynı anda birden fazla Mısır eyaletinde, özellikle de benzeri görülmemiş bir güvenlik baskısı ve kamusal alan kısıtlamasının ortasında gerçekleşti.

Bu, yoksul kitlelerin ekonomik ve sosyal koşullarına karşı ayağa kalktığı, bunu geniş bir coğrafyada gerçekleştirdiği ve rejimin onları geleneksel yollarla bastırmasının zorlaştığı ender durumlardan biridir.

Rejimin protestocuları bastırmaktan başka seçeneği yoktu. Aralarında 700'den fazla kişi tutuklandı ve 68 çocuk ve genç daha sonra serbest bırakıldı.

2 protestocu öldürüldü; biri geçen Cuma günü Giza'da ve ikincisi, Çarşamba günü Luksor'da bir polis memuru tarafından başından vurulan Evs el-Ravi.

Bu arada, rejim yanlısı medya protestoları açıkça çarpıtmaya çalıştı ve göstericileri Müslüman Kardeşler tarafından rejimi devirmek için yurtdışından düzenlenen yabancı bir komplo olarak yansıttı. Birkaç nedenden ötürü bu protestoların arkasında İhvan olduğuna inanmak zordur. En önemlisi, İhvan'ın işçi kitleleri arasında önemli bir varlığının olmamasıdır.

İhvan ayrıca, devlet baskısı nedeniyle ciddi örgütsel ve hareket kısıtlamasından muzdarip. İhvan üyeleri katılmış olabilir, ancak bu muhtemelen yalnızca yerel ekonomik ve sosyal koşullardan kaynaklanıyordur.

Son protestolar, kamusal alanı Mısır'ın polis devleti olma yolunda yeni bir adımını temsil ediyor. Bu, daha fazla protestoya ve muhtemelen Sisi'yi ve rejimini deviren bir devrime yol açabilir.

Middle East Eye

Halil El-Anani, Washington DC'de, Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi'nde Kıdemli Araştırmacı. Doha Lisansüstü Çalışmalar Enstitüsü'nde siyaset bilimi doçentidir.

Haber Ara