Dolar

32,3283

Euro

35,0748

Altın

2.298,24

Bist

8.984,26

'Mısır'da yolsuzluk 70 milyar doların üzerinde'

Mısır’da tespit edilen yolsuzluk miktarının 70 milyar doların üzerinde olduğu açıklandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-28 18:18:03

'Mısır'da  yolsuzluk 70 milyar doların üzerinde'

Sayıştay Başkanı Hişam Cinina, Mısır Ruz el Yusuf Gazetesi'nde yayınlanan röportajında, tespit edilen yolsuzluk miktarının 600 milyar Mısır Cuneyhi'nin (yaklaşık 70 milyar dolar) üzerinde olduğunu tekrarladı. Ülkedeki bazı kurumların Sayıştay tarafından kontrol edilemediğine dikkati çeken Cinina, yolsuzlukların çok daha fazla olabileceğine işaret etti.

Devlet kurumlarındaki yolsuzlukların kanunlar ve iç tüzüklerdeki yasal açıklardan kaynaklandığına değinen Cinina, bu açıkların ivedilikle giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı'nın harcamalarının kontrolü ile ilgili soruya ise Cinina, "En son Muhammed Mursi'nin Cumhurbaşkanlığı döneminde, harcamalar hakkında bir çalışma yapmış ve rapor yayınlamıştık. İki mali yıl geçmesine rağmen, çeşitli güvenlik gerekçeleriyle Cumhurbaşkanlığı'nın hesaplarını kontrol edemedik. Ve nihayet birkaç gün önce bize bu konu ile ilgili izin verildi. Artık Cumhurbaşkanlığının hesaplarını da önümüzdeki günlerde incelemeye başlayacağız” cevabını verdi.

Cinina Mısır'ın ON TV kanalına yaptığı açıklamada, yolsuzluklarla ilgili ellerinde belgeler olduğunu dile getirmiş, Planlama Bakanı'nı konuyla alakalı bilgilendirdiklerini söylemişti.

Sayıştay tarafından hazırlanan yolsuzluk raporunun basına sızdırılmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, "Gerçekleri Araştırma Komisyonu" kurulmasını emretmişti.

Hişam Cinina, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından atanan ve darbeden sonraki süreçte görevinden alınmayan üst düzey tek yetkili olarak biliniyor. Mısır yönetimi ve medyası tarafından zaman zaman ciddi şekilde hedefe konulan Cinina hala görevini sürdürüyor. 

Haber Ara