Dolar

32,4914

Euro

34,5938

Altın

2.500,52

Bist

9.548,09

Mısır'da yabancılara toprak satışı

Mısır'da yabancılara toprak satışı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-29 00:16:54

Mısır'da yabancılara toprak satışı
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin bir Suudi Arabistan vatandaşının yerleşim alanlarda dışında toprak satın alma konusunda Mısırlılarla aynı muameleye tabi tutulması yönünde karar aldığı bildirildi.

Mısır Resmi Gazetesi'nde yer alan karara göre, Suudi Arabistanlı iş adamı Hammud bin Muhammed es-Salih, yerleşim alanları dışında kalan çöl arazisinde toprak satın alma konusunda Mısır vatandaşlarıyla aynı muameleye tabi tutulacak.

Sisi'nin aldığı bu karar, Tiran ve Sanafir adalarının nisan ayında Suudi Arabistan'a bırakılmasına karşı çıkan Mısır halkını tarafından tepkiyle karşılandı.

Siyasi aktivist Neda Muhsin sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yaptığı açıklamada "Sayın Hammud'a saygı duyuyoruz ancak Mısır toprakları bu kadar ucuz mu? Bu kadar tahrik yetmez mi, iki adayı verdiniz yetmedi mi?" ifadesini kullandı.

Facebook üzerindeki bazı yorumlarda da Suudi Arabistan'ın da Mısırlılara ülkesinde toprak satın alma izni vermesi istendi.

AA muhabirine konuşan hukuk uzmanı Isam el-İslambuli, "Cumhurbaşkanı, kanuna göre bakanlar kurulunun onayını alarak çöl arazilerinde yabancılara toprak satılması yönünde karar alabilir ancak bu cumhurbaşkanına mutlak anlamda verilmiş bir hak değildir. Bu haktan yararlanacak kişinin Mısır devletine büyük hizmetlerde bulunmuş olması gerekmektedir." dedi.

Toprak satışının, bir jest ya da hediye olarak sunulmasına karşı çıkan İslambuli, Mısır topraklarının hibe konusu olmadığını ifade etti.

Ayn eş-Şems Üniversitesinde Anayasa Hukuku alanında öğretim görevlisi Ramazan Battıh ise alınan kararın anayasa mahkemesinde temyiz edilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Bu yabancı devletlerle olan ilişkilerle alakalı bir durum ve Sisi de anayasal hakkını kullandı ancak bu kararın sorumluluğunu üstlenmek zorunda." diye konuştu.

Battıh, alınan kararın, Tiran ve Sanafir adalarında olduğu gibi büyük çapta gösterilere neden olmayacağını ancak yabancılara Mısır'da toprak satın alma yolunu açacağını savundu.

Mısır kanununa göre, yabancılara ülkede sadece yerleşim birimleri içerisinde kalan bölgelerde toprak satın alma izni veriliyor. Yerleşim yerleri dışındaki çöllerde toprak satın alma cumhurbaşkanının iznine tabi tutuluyor.

Mısır, Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adalarını, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, nisan ayı başında düzenlediği ziyaret sırasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Anlaşması'yla Suudi Arabistan'a bırakmıştı. Anlaşma Mısır'da muhaliflerin yanı sıra yönetim yanlısı bazı grupların da tepkisini çekerken Mısır hükümeti, adalarının, Suudi Arabistan'a ait olduğuna dair 9 belge yayımlamıştı.

Haber Ara