Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

Mısır'da tartışmalı gösteri yasasında değişiklik

Anayasa Mahkemesi, gösteri yasasının, İçişleri Bakanlığına geniş yetkiler veren 10'uncu maddesini iptal etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-03 17:37:51

Mısır'da tartışmalı gösteri yasasında değişiklik

Mısır'da Anayasa Mahkemesinin, tartışmalı gösteri yasasının, İçişleri Bakanlığına "gösteri ve yürüyüşleri engelleme" hakkı veren 10'uncu maddesini iptal ettiği bildirildi.

Mahkeme tarafından alınan karar uyarınca, İçişleri Bakanlığına gösterileri engelleme, yönünü ve yerini değiştirme hakkı veren 10'uncu madde, anayasaya aykırı olduğu için iptal edildi.

Bugün açıklanan gerekçeli kararda 10'uncu maddenin iptaline ilişkin anayasanın "toplanma ve barışçıl gösteri yapma hakkını" muhafaza isteğinin etkili olduğu ifade edildi.

Gösteriler sırasında işlenen bazı suçlar ve yasa kapsamında verilen cezalara ilişkin 7 ve 19'uncu maddelerin de iptali istemiyle yapılan başvurular ise reddedildi.

Anayasa Mahkemesinin aldığı kararın, yasa nedeniyle hapis cezası alanları etkilemeyeceği belirtiliyor. Yasa kapsamında tutuklulara birden fazla suç isnat edildiği, iptal edilen maddeyle bir suçtan beraat edilse bile diğer suçların kişinin yargı sürecini devam ettireceği ifade ediliyor.

Mısır'da, tartışmalara neden olan gösteri ve eylem yasası Kasım 2013'te kanunlaşmıştı. Tepkilere neden olan yasa, İçişleri Bakanlığına, "güvenlik ve toplumsal barışı tehdit etmesi halinde", gösteri ve yürüyüşleri engelleme hakkı, güvenlik güçlerine de "gösterilerin güç kullanılarak dağıtılması" konusunda geniş yetkiler tanıyordu.

Yasayı ihlal edenler de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yüklü miktarda para cezasına çarptırılabiliyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara