Dolar

32,5089

Euro

34,7769

Altın

2.491,73

Bist

9.524,59

Mısır’da parlamento seçimleri başladı

Mısır'da birkaç hafta sürecek olan parlamento seçimleri bugün ilk oyların kullanılmasıyla başladı. Seçimlerin, darbeci Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin desteklediği Vatan'ın Geleceği Partisi'nin (Mustakbel Vatan) galibiyeti ile sonuçlanması bekleniyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-24 14:22:25

Mısır’da parlamento seçimleri başladı

Mısır'da birkaç hafta sürecek olan parlamento seçimleri bugün ilk oyların kullanılmasıyla başladı.

İlk oylama turu önümüzdeki pazar günü ve ikinci tur da 7-8 Kasım tarihinde sona erecek. Oylamalarda yeterli desteği alan olmazsa ikinci seçim turu kasım sonu ve aralık başında gerçekleştirilecek.

Seçimlerin, darbeci Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin desteklediği Vatan'ın Geleceği Partisi'nin (Mustakbel Vatan) galibiyeti ile sonuçlanması bekleniyor.

Vatan'ın Geleceği Partisi, ağustos ayındaki senato seçimlerinde sandalyelerin dörtte üçünü almıştı. Parlamento seçimlerinde de benzer sonucun çıkacağı düşünülüyor.

Ülkede yeni bir seçim sistemi uygulanıyor ve 568 sandalyeli meclisin yüzde 50'si önceden belirlenmiş listelerden oluşuyor ve 28 milletvekilini Sisi'nin direk belirleme yetkisi bulunuyor.

Sisi, 2012 yılında demokratik seçimlerle göreve gelmiş olan Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi'yi kanlı bir darbe ile devirerek iktidar gücünü eline geçirmişti.

Sisi taraftarları, muhaliflere baskının
gereki olduğunu düşünüyor

Oldukça kalabalık görünen Sisi tarafları ülkede ekonomik reformların yapılabilmesi ve bazı gerekli modernleşme ve dış politika hamlelernin yapılabilmesi için muhaliflere karşı alınan önlemlerin ve kısıtlamaların mecburi olduğunu ileri sürüyorlar.

Sisi gücü ele geçirdiğinden bu yana ülkede siyasete olan ilgi azaldı ve seçimlere katılım oranı düşüş gösterdi.

2034'e kadar koltuğunu koruyabilir

Sisi'nin ikinci 4 yıllık görev süresi görev süresi 2022 yılında doluyor ancak 596 milletvekilinin 485'i, cumhurbaşkanlığı süresinin 4 yıldan 6 yıla çıkarılmasına da onay vermişti.

Mısır Anayasası'nın 2014 referandumunda kabul edilen 140. maddesine göre ise cumhurbaşkanı 4 yıllık dönemler için görev yapabiliyor ve en fazla iki dönem seçilebiliyordu.

Sisi anayasa değişikliği ile 2022'den sonra 12 yıl daha iktidarda kalabilecek. Yargıçları ve savcıları da atama yetkisine sahip olacak.

Haber Ara