Dolar

32,5132

Euro

34,7850

Altın

2.420,59

Bist

9.678,37

Mısır'da 'Öfkeli Cuma' eyleminde tutuklamalar arttı

Mısır, yolsuzluk ve ülkede kötüleşen şartların artmasıyla birlikte protestolarla dolu bir gün daha yaşadı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-25 17:59:19

Mısır'da 'Öfkeli Cuma' eyleminde tutuklamalar arttı

Sisi karşıtı protestolarda tutuklamalar arttı

Göstericiler "Öfkeli Cuma" mitinglerine katılırken yetkililer güvenliği artırıyor, tutuklamaları artırıyor.

Mısır, yolsuzluk ve ülkede kötüleşen şartların artmasıyla birlikte protestolarla dolu bir gün daha yaşadı.

Eylemcilerin “Öfkeli Cuma” mitinglerine çağrısıyla son günlerde gösteri çağrıları arttı.

Eski bir askeri müteahhit olan Muhammed Ali, Facebook'ta yayınlanan bir video mesajında ​​"Bu bizim ülkemizi kurtarmak için bir şans. Her geçen gün sayımız artıyor. Hristiyan ve Müslüman arasında bir fark yok… laik veya liberal, biz Mısır halkıyız ”diyerek insanları mitinglere katılmaya çağırdı.

Son protesto dalgası, geçtiğimiz yıl sürgünde yaşayan Ali'nin benzer bir sokağa çıkma çağrısında bulunmasının ardından gelmişti.

O zamandan beri, başta Giza ve Beni Suef bölgesinde olmak üzere birçok protesto düzenlendi. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde göstericiler, göstericilerin darbe ile iktidarı ele geçiren Abdülfettah el-Sisi aleyhine afişler tutan ve sloganlar attığını gösteriyor.

Güvenlik güçlerinin kalabalığı dağıtmak için canlı mermi ateşlediğini gösteren birkaç video da internette yayınlandı.

Sosyal medyada çağrı yapanlar tutuklanıyor

Güvenlik yetkilileri, sol görüşlü yazar Emin el-Mehdi gibi siyasi figürlerin de dahil olduğu bir tutuklama kampanyası başlatarak son protesto dalgasını önlemeye çalıştı.

Sosyal medya kullanıcıları da geçtiğimiz hafta kafelerin kapatılmaya zorlandığını bildirdi.

Bağımsız Mada Mısr haber sitesine göre, bu hafta 14'ü küçük yaşta olmak üzere en az 150 kişi devlet güvenlik savcılığına çıkarıldı.

Sanıkların avukatları, sanıkların "terörist" bir örgüte üye olmak, yalan haber yaymak ve sosyal medyayı kötüye kullanmak gibi suçlamalarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Mısır, 2013 yılında el-Sisi'nin savunma bakanı olarak ordunun kitlesel gösterilerin ardından demokratik olarak seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirmesine önderlik etmesinden sonra tüm izinsiz gösterileri yasakladı.

O zamandan beri, Mısırlı yetkililer, insan hakları gruplarına göre, el-Sisi'nin iktidara el koymasından sonra ülke çapında yoğunlaşan baskılarla binlerce kişi hapse atıldı ve yargılandı.

Haber Ara