Dolar

32,5228

Euro

34,9758

Altın

2.433,26

Bist

9.781,37

'Mısır'da kitlesel yargılamalar artıyor'

'Mısır'da kitlesel yargılamalar artıyor'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 10:55:30

'Mısır'da kitlesel yargılamalar artıyor'
BM Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Christof Heyns, Mısır mahkemesinin çok kısa sürede yüzlerce kişi hakkında yargıya varıp, idam cezası vermesinin mümkün olamayacağını ve ülkede kitlesel yargılamaların arttığını söyledi.

Heyns, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aralarında darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de bulunduğu yüzlerce kişiye verilen idam cezalarının endişe verici olduğunu belirtti.

"Mahkemenin yüzlerce kişi hakkında bu kadar kısa sürede yargıya varması mümkün değil ve bunun örneklerinin Mısır'da arttığını görüyoruz" diyen Heyns, "Eski devlet başkanına verilen idam cezasından oldukça endişe duyuyorum ve bu durum şiddet olaylarını tetikleyebilir" ifadesini kullandı.

Heyns, Mısır'daki yargılamaların kanunlarca belirtilen esaslara uygun yürütülmediğini ve insanların yaşama hakkının ihlal edildiğini belirterek, "Yargılamalar adil yapılmıyor ve bu oldukça büyük bir sorun" dedi.

Mısır'da daha önce idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen, Mursi ve 121 kişinin yargılandığı davada mahkeme nihai kararını açıklamış, Mursi, "Büyük Casusluk" davasında müebbet hapse, "Hapishaneler Baskını" davasında da idam cezasına çarptırılmıştı. Mahkemenin kararına çok sayıda ülkeden ve uluslararası kuruluştan tepki gelmiş ve karar birçok ülkede protesto edilmişti.

Mursi'nin oğlu ise kararları tanımadıklarını açıklamıştı.

Haber Ara