Dolar

32,3776

Euro

35,0297

Altın

2.326,46

Bist

9.142,40

Mısır'da döviz rezervleri eriyor

Mısır'da döviz rezervleri geçen ay yaklaşık 550 milyon dolar geriledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-10 10:26:32

Mısır'da döviz rezervleri eriyor

Ajanslarda yer alan habere göre; Suudi Arabistan petrol şirketi ARAMCO'nun Mısır'a petrol ve petrol ürünleri tedarikini durdurması ve geçen ay bazı stratejik ürünlerin stoklanması nedeniyle Mısır'daki döviz rezervlerinin yaklaşık 550 milyon dolar azaldığı bildirildi.

Mısır Yatırım Bankası Brayim, yayımladığı araştırma bildirisinde, Mısır Merkez Bankası, para birimi cüneyhi dalgalanmaya bırakıldığı hatırlatılarak, geçen ay yabancı döviz rezervlerinin yaklaşık 552 milyon dolar gerilediği belirtildi.

Bildiride, söz konusu gerilemenin Suudi Arabistan petrol şirketi ARAMCO'nun Mısır'a petrol ve petrol ürünleri tedarikini durdurması nedeniyle alternatif petrol ithalatına yapılan ödemelerden ve piyasanın 6 aylık ihtiyacı için stratejik malların stoklanmasından kaynaklandığı bilgisi verildi.

Döviz rezervlerinin ekim ayında 19.4 milyar dolara gerilediğine işaret edilen bildiride ayrıca Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) gelecek hafta teslim alınacak 2.75 milyar krediden sonra ülkedeki toplam döviz rezervinin kasım ayının sonunda yaklaşık 22 milyar dolara yükselmesinin beklendiğini kaydedildi.

Mısır'da son üç yılda iş başına gelen üç ayrı hükümet tarafından uygulanan ekonomi politikaları, Süveyş Kanalı gelirlerinin azalması ve 31 Ekim 2015'te Sina Yarımadası'nda düşen Rus yolcu uçağının ardından turist sayısında yüzde 70'lere varan gerileme, ülkeyi ekonomik krizin eşiğine getirdi.

Döviz rezervlerinde yaşanan azalma, Mısır cüneyhinin dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Serbest piyasada bir yıl önce ABD dolarının değeri 8 cüneyh iken bugünlerde 17 cüneyhe kadar yükseldi.

Suudi Arabistan petrol şirketi ARAMCO, Mısır'a ekim ayı boyunca petrol ürünü tedarik etmeyeceğini duyurmuş, Mısır yönetimi ise ülkede olası bir petrol krizinin önüne geçmek için alternatif arayışına girmişti. Mısır bu kapsamda, Basra petrolü konusunda Irak hükümeti ile protokol imzalamıştı.

ARAMCO ise hangi gerekçelerle Mısır'a petrol tedarikinin durdurulduğunu henüz kamuoyuyla paylaşmadı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Nisan 2016'daki Mısır ziyaretinde, iki ülke arasındaki 23 milyar dolarlık anlaşma gereğince Suudi Arabistan'ın Mısır'a 5 yıl boyunca aylık 700 bin ton petrol ürünü tedarik etmesi kabul edilmişti.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara