Dolar

32,3294

Euro

35,0797

Altın

2.299,00

Bist

8.987,23

Mısır’da büyük eylem çağrısı

Mısır sendikaları devlet çalışanları yeni iş kanununu protesto etmek için 12 Eylül'de eyleme çağırdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 16:48:39

Mısır’da büyük eylem çağrısı

AA'nın haberine göre, Mısır'da sendikalar yeni iş kanunu protesto etmek için büyük bir eylem için harekete geçti. Kahire'nin Fustat Parkı'nda 12 Eylül'de düzenlenmesi planlanan eyleme, kanuna karşı çıkan bütün devlet çalışanları çağrıldı.

Tıp Doktorları Sendikası'nda toplanan Mısır Sendikaları temsilcileri, toplantının ardından bir bildiri yayınlandı. Bildiride, Cumhurbaşkanı Sisi tarafından onaylanan 18/2015 sayılı kanunun protesto edileceği duyurularak; “Kanuna karşı çıkan bütün devlet çalışanlarına Kahire'nin güneyindeki Fustat Parkı'da toplanmaları” çağrısında bulunuldu.

Sendika temsilcileri, 2013 yılı Kasım ayında kabul edilen gösteri kanunu nedeniyle eylemin Fustat Parkı'nda yapılmasına karar verildiğini, 20 hektarlık büyük bir alanda yapılacak olan söz konusu eylem için resmi makamlardan izin alınmasının gerekmediğini hatırlattı.

Mısır'da “sivil hizmet kanunu” olarak isimlendirilen yeni yasa, devlet kurumlarında çalışanlar ile ilgili maaş sistemi, tatil günleri, emeklilik ve ek ücretler gibi farklı konularda değişiklikler içeriyor.

Mısır'da memur maaşları resmiyette normal alınanın çok altında gösteriliyor. Normalde 5000 Mısır Cuneyhi (641 ABD Doları) maaş alan bir memurun ücreti, resmiyette 2000 Cuneyh (256 ABD Doları) olarak gösteriliyor.

Mısır'da emeklilik ve sigorta sistemi konusunda da ciddi problemler var. Devlet memurlarının aylık girdisi ne olursa olsun sigorta primi maksimum 3500 Cuneyh (448 ABD Doları) yatırılıyor. Bir memur, görevi esnasında 5000 ABD Doları bile maaş almış olsa, emekli olduğunda alacağı aylık ücret 448 ABD Doları üzerinden belirleniyor. Bu nedenle Mısır'da çalışanlar, ölene kadar emekli olmak istemiyor.

Bölge standartlarına yakın olmasına rağmen, Mısır'da memur maaşlarının çok düşük olduğu şeklinde bir algı vardır.

Sendikalar çalışanların maaşlarının fazla gösterilerek devletin çalışanlardan daha fazla vergi alınacağından kaygılanıyor.

Haber Ara