Dolar

32,5019

Euro

34,5574

Altın

2.497,42

Bist

9.548,09

Mısır'da Akrep Cezaevindeki tutuklular

Tutuklu aileleri, Akrep Cezaevinde yakınlarına ve onları ziyaret ettikleri sırada kendilerine yönelik ihlallerde bulunulduğunu duyurdu

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-12 00:38:55

Mısır'da Akrep Cezaevindeki tutuklular
Mısır'da darbe karşıtı tutukluların aileleri, Akrep Cezaevinde yakınlarına ve onları ziyaret ettikleri sırada kendilerine karşı ihlallerde bulunulduğunu duyurdu.

Akrep Cezaevindeki Tutukluların Aileleri Birliği tarafından sosyal paylaşım sitesinden yapılan yazılı açıklamada, cezaevi idaresinin darbe karşıtı tutukluların ailelerine ve burada kalan tutuklulara yönelik ihlallerde bulunduğu kaydedildi.

"Akrep'teki tutukluların yakınları, ziyaret izinleri konusunda sıkıntı çekiyor. Ziyaretlerde en fazla 5-10 dakika görüşmeye izin veriyorlar." değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, bazı tanık ifadelerine de yer verildi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden İyd Dahruc'un (68) kızı Fatıma Zehra, 4 yıldır Akrep'te tek kişilik hücrede tutulan babasını ziyaret konusunda ciddi sıkıntı yaşadıklarını, 7 ay boyunca onu görmediklerini kaydetti.

Zehra, "Ailem babamı uzun bir aradan sonra dün ziyaret etti ve onun hasta olduğunu, yüzünün sarı ve son derece solgun olduğunu gördü. Hücrede yatak olmaması nedeniyle yerde yattığı için beli ve omurgası ağrıyor. İlaç vermiyorlar ve hastaneye de nakletmiyorlar." açıklamasını yaptı.

- "Güneşten bile mahrum bırakıyorlar"

İhvan yetkililerinden Muhammed el-Biltaci'nin eşi Sena, eşinin, Akrep'te açlık grevi yapanlara katıldığını aktararak, "Cezaevi yönetiminin bir yıldan fazla süredir eşini ziyaret etmesine izin vermediği ve onları güneşten bile mahrum bıraktığı" bilgisini paylaştı ve bu ihlallerin onların birçok hastalığa yakalanmasına neden olduğuna işaret etti.

İhvan Sözcüsü Cihad el-Haddad'ın annesi Muna İmam da tutuklulara yönelik ihlallere dikkati çekerek, "İki gün önce Cihad benden ağrı kesici istedi. Dizindeki şiddetli ağrı nedeniyle uyuyamıyor. Zorlukla hareket ediyor. Cezaevi idaresi ise tedavi için röntgen çekilmesini reddediyor." ifadelerini kullandı.

Akrep Cezaevinde geçen ay aralarında İhvan yetkililerinin de bulunduğu tutukluların kötü muameleyi protesto için açlık grevine başladığı duyurulmuştu.

Maksimum güvenlikli Akrep Cezaevi 1993'te eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde kurulmuştu. Cezaevinde, darbe ile görevinden uzaklaştırılmış Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, eski siyasiler ile İhvan mensuplarının tutulduğu belirtiliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), geçen ay yayımladığı raporda, Akrep Cezaevinde güvenlik güçlerince ciddi hak ihlalleri yapıldığını savunarak, aralarında Cumhurbaşkanlığının da bulunduğu bazı yetkili kurumlara konuya ilişkin çağrıda bulunmuştu.


Haber Ara