Dolar

32,6439

Euro

34,8421

Altın

2.511,79

Bist

9.524,59

Mısır camilerinde, Cuma vaazı 10 dilde verildi

Mısır camilerinde cuma namazı 10 dilde verildi. Camilerden sorumlu Mısır Evkaf Bakanlığı, Cuma hutbesini Arapçanın yanı sıra Almanca, Fransızca, Svahili, Hausaca, Rusça, İspanyolca, İngilizce, Yunanca, Türkçe ve Urduca olmak üzere 10 dilde yayınladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-09 18:05:35

Mısır camilerinde, Cuma vaazı 10 dilde verildi

 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi, Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, Savunma ve Askeri Üretim Bakanı Orgeneral Muhammed Zeki, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Farid'in yanı sıra polis ve ordu liderleri Kahire'nin doğusundaki Mareşal Tantavi Camii'nde Cuma namazını kılarken, Mısır camilerinde Cuma vaazı 10 dilde birden verildi.

TÜRKÇE DE VAR

Camilerden sorumlu Mısır Evkaf Bakanlığı, Cuma hutbesini Arapçanın yanı sıra Almanca, Fransızca, Svahili, Hausaca, Rusça, İspanyolca, İngilizce, Yunanca, Türkçe ve Urduca olmak üzere 10 dilde yayınladı. Camilerde ayrıca, özel ihtiyaçları olan kişiler için de işaret dili ile yayın yapıldı. Evkaf Bakanlığı'ndan dün yapılan yazılı açıklamada, bu adımın insani ve ahlaki değerlerin yanı sıra farkındalığın yayılması ve radikalizmle mücadele kapsamında atıldığı belirtildi.

Öte yandan Mısır, 1969'da General Abdulmenim Riyad'ın şehit edilmesi nedeniyle Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin her yıl 9 Mart'ta düzenlediği “Şehit günü”nü anıyor. Toplumsal Gelişim Başkan Danışma Kurulu Üyesi Dr. Usame el-Ezheri, dün, Tantavi Camii'ndeki Cuma vaazında şehitler günü nedeniyle şehitlik ve faziletleri hakkında konuştu.

Ezheri, “Gecenin karanlığına ve ayaza rağmen asker vatanını ve halkını korumak için uyanık kalıyor ve dağın tepesinde emanet edileni korumak için bekliyor. Devlet okulunda terbiye gören şehit dimdik ayakta duruyor. Mısır tarihindeki derinliği ve gücünü görüyor. İnancını artırıyor” dedi.

‘ŞEHİT GÜNÜ' HUTBESİ

El-Ezheri vaaz sırasında Cumhurbaşkanı Sisi'ye hitaben, “Sizden her ihmalkârlık ve Mısırlıların acı çekmesine neden olan sebepler için sıkı çalışmaya devam etmenizi istiyorum” dedi.

Mısır Evkaf Bakanı Dr. Muhammed Muhtar, Cuma günü bütün camilerde “Şehit günü” vesilesiyle şehitlik mefhumu konusunda Cuma hutbesi verildiğini belirterek, dünyaya vatanını savunan şehitlerin faziletini açıklama noktasında hutbenin çeşitli dillerde yayınladığını ve özel ihtiyaç sahibi kişiler için de işaret dili kullanıldığını belirtti.

Öte yandan Mısır Müftüsü Şevki Allam, Mısır Silahlı Kuvvetleri'ne gönderdiği mesajında Mısır halkının, vatanın güvenliği ve istikrarını sağlamak için yapılan büyük fedakârlıkları takdir ettiğini belirterek “Her yerde tahribat ve yıkım yapmaya çalışan terör ve radikalizm karşısında dürüstlük ve cesaretle ülkeyi koruyorlar. Ülkelerini korumak için kendilerini feda etmekten asla korkmuyorlar” ifadelerini kullandı. Allam, vatan topraklarını korumak, savaş ve terör gruplarının karşısına çıkmak için verilen mücadelede güvenlik güçlerini desteklemenin ‘meşru ve ulusal bir görev olduğunu' vurguladı.

Mısır Müftüsü, terörizm tehlikesine karşı tüm devlet kurumları ve Silahlı Kuvvetlerin dayanışmasını yineleyerek, ordu kuvvetlerine şeytani planlarla Mısır ve Arap bölgesinde yıkımı hedefleyen teröristlere demir yumruk vurması için çağrıda bulundu. Müftü tüm Mısırlıları radikalizm yanlısı terör gruplarına karşı mücadelede birleşmeye ve devletin güvenlik ve istikrarını yıkmayı hedefleyen teröre karşı mücadelede devlet kurumlarını desteklemeye çağırdı. 

Haber Ara