Dolar

32,5998

Euro

34,8565

Altın

2.494,74

Bist

9.542,85

Mısır, ABD'den 11.5 milyar dolarlık silah alacak

Mısır, ABD ile 11.5 milyar dolarlık bir silah anlaşması imzaladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-28 11:17:03

Mısır, ABD'den 11.5 milyar dolarlık silah alacak

Dünya Bülteni'ne göre Middle East Monitor'dan aktardığı habere göre, Mısır yönetimi imzaladığı külfetli sözleşmeyle Mısır Hava Kuvvetleri'ne çok sayıda Lockheed Martin üretimi F-16 savaş uçağı alacak. Anlaşma iki ülke arasında imzalanan DB-110 Keşif programının bir parçası olarak imzalandı.

MISIR'DA DEVALÜASYON KRİZİ

Mısır ekonomik büyük bir devalüasyon krizi yaşıyordu. Ekim ayında 1000 Mısır lirası 112 dolara tekabül ederken, Aralık ayında 55 dolara tekabül etmeye başlamıştı.
Mısır hükümetinin petrol ürünleri, elektrik, doğalgaz, gıda maddeleri hatta metro gibi toplu taşıma araçları üzerindeki sübvansiyonu kaldırması, Mısır halkının büyük kesiminin temel ihtiyaçlarını karşılamasını zorlaştırmıştı.

Günde dört milyon yolcu taşıyan metro tarifesi 1 pound'dan 3 pound'a yükselirken, pirinç, yağ, şeker gibi temel gıda maddelerinin fiyatları en az yüzde 50 oranında artmıştı. Elektrik ve doğalgaz faturaları ise bu ayın sonundan itibaren yüzde 35 oranında zamlı olacak.

Ülkede petrol ürünlerine yüzde 30 ile 47 oranında zam yapılmıştı.

SİSİ REJİMİ ENDİŞELİ; UMUT SEYYAR BAKKALARDA

Mısır hükümeti, bakkallarda bulunmayan veya pahalı satılan diğer temel gıda maddelerinde de kriz yaşanmasını engellemek için başkent Kahire'nin yoksul kesimleri ve diğer şehirlerde kamyonlarla dolaşan "seyyar bakkal"larla halkın ihtiyacını gidermeye çalışıyordu.

Mısır Tedarik Bakanlığı, ülkede temel gıda maddelerinde son dönemde başlayan krizi gidermek ve piyasaları rahatlatmak için 8 milyon koli gıda maddesini "seyyar dükkanlar" vasıtasıyla dar gelirli halka yarı fiyatına satacağını açıklamıştı.

Haber Ara