Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.291,91

Bist

8.982,75

Milyonlarca kişinin borcu silinecek

65 yaşını doldurmuş vatandaşlara aylık bağlanması, 25 yaşa kadar Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin silinmesini de içeren düzenlemelerin yer aldığı tasarısının görüşmelerine başlandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-07 10:32:48

Milyonlarca kişinin borcu silinecek
TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "torba kanun" tasarısı olarak bilinen "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın görüşmelerine başlandı.
 
AA'nın haberine göre tasarı, aralarında muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş vatandaşlara aylık bağlanması, 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası primlerinin silinmesi, zorunlu trafik sigortası, "Kanal İstanbul" konularının da yer aldığı düzenlemeleri içeriyor.
 
Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin alınan karar gereği tasarının, temel kanun olarak görüşüleceğini ifade etmesi üzerine, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken yerinden söz alarak, farklı alanlarda düzenlemeleri içeren tasarının temel kanun niteliği taşımadığını savundu. Baluken, Meclis Başkanvekili'nin tutumu hakkında usul tartışmasını talep etti.
 
Usul tartışması kapsamında yapılan görüşmelerin ardından Meclis Başkanvekili Hamzaçebi, Başkanlık Divanı'nın tasarının temel kanun olarak görüşülmesine ilişkin alınan karara yönelik bir tasarrufu olamayacağını hatırlatarak, tutumunda değişiklik olmadığını belirtti.
 
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, tasarının tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, iktidarın kanun yapma sürecini eleştirdi.
 
Düzenlemelerin torba kanunlar halinde Meclis'e sunulmasının ve ihtisas komisyonları yerine toplu halde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesinin yanlış olduğunu savunan Günal, görüşülen torba tasarının da pek çok eksiklik içerdiğini söyledi.
 
Günal, tasarıda yer alan muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş vatandaşlara aylık bağlanmasının önemli bir düzenleme olduğunu ancak aylık miktarının yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.
 
HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, usul tartışması konusundaki tutumu nedeniyle TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin tutumunu eleştirdi.
 
Yıldırım, tasarının birinci maddesinin TBMM İçişleri Komisyonu'nda bugün görüşüldüğünü ve yasama tekniğine aykırı olarak Genel Kurul'da görüşülmeye başlandığını iddia ederek, "Meclis yasayı ayaklar altına almak için mi iş yapıyor? İçtüzük aykırılığı var, Anayasa'ya aykırılık var. Bugün burada bu şekliyle yasanın görüşülmesine asla geçilmemeli." dedi.
 
Yıldırım, tasarıyla sigorta şirketlerinin kar marjlarının artırıldığını öne sürerek, "Ülkemizdeki sigorta şirketlerinin pasta payının yüzde 75'i yabancı sermaye. Yabancı şirketler bu ülkeye zarar etmeye mi gelir? Halkımızın, trafik sigortası yaptıranların menfaatini değil de yabancı şirketlerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik yasa yapıyoruz. Yabancı sermaye zarar ediyorsa bırakır gider." diye konuştu.
 
HDP'li Yıldırım'ın konuşması ardından söz alan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Komisyona sevk edilen 2 tasarı ve 6 teklifin Komisyon metninde birleştirilerek, TBMM Genel Kurulu'na sevk edildiğini söyledi.
 
Alt komisyon çalışması esnasında Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesine yönelik teklif de alt komisyon metnine birinci madde olarak geldiğini belirten Bilgiç, "Teknik olarak da diğer bütün maddeler daha sonra ilgili kanunlarla gideceği için bu burada kalacağı için doğru bir işlemle tasarının adı 'Şanlıurfa İline İstiklal Madalyası Verilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' olarak değişikliğe uğramıştır. Teknik açıdan yanlış ve hatalı işlem yoktur. İçtüzük açısından doğrusu yapılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
 
"Bakan bürokratın oyuncağı değilse sık torba kanun getirmez"
 
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da TBMM'nin dünyanın en fazla yasa çıkaran parlamentosu olduğunu savunarak, "Bu yasalar vatandaşın istediği yasalar mıdır? Durumun pek öyle olmadığını, sıkıntılı olduğunu görüyoruz." dedi.
 
Torba kanun uygulamasını eleştiren Kuşoğlu, "Niye geliyor torba kanun? Çünkü hükümet işini yapmadığı için, devleti iyi yönetebilen bir hükümet bu kadar sık torba kanun getirmez. Bir bakan bürokratın oyuncağı değilse bu kadar sık torba kanun getirmez. Bakan konusunu bilmiyorsa sık sık torba kanun getirilir." ifadesini kullandı.
 
Zorunlu trafik sigortasıyla ilgili maddeyle vatandaşlarda sigorta ücretlerinin düşeceği yönünde yanlış bir algı oluşturulduğunu aktaran Kuşoğlu, "Bundan sonra ucuzlayacak mı? Hayır. Çünkü o yönde bir değişiklik yapılmadı, belki ileride ucuzlayacak, ama yakın zamanda söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu.
 
Torba kanundaki Kanal İstanbul Projesine ilişkin maddeyi de eleştiren Kuşoğlu, fizibilitesi yapılmayan bir projenin kanununun geçirilmesinin yanlış olduğunu savundu.
 
AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal ise şahsı adına yaptığı konuşmasında, sosyal devlet anlayışındaki AK Parti'nin gündeminin her zaman millete hizmet olduğunu bildirdi. AK Parti'nin vaat ve programında yer alan konuları hayata geçirmek üzere çalıştığını aktaran Ünal, tasarıda yer alan düzenlemeler hakkında bilgi de verdi.
 
"Bu popülizmle bir yere gidemezsiniz"
 
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da şahsı adına söz alarak, milletvekillerinin bugünkü mesaisinin 12. saatine girildiğini belirterek, böyle bir yöntem ve usul ile sağlıklı çalışma yapılamayacağını söyledi.
 
Tasarının getirdiği düzenlemeler konusunda vatandaşın doğru bilgilendirilmesi ve popülizm yapılmaması gerektiğini anlatan Bekaroğlu, "Bu yasa niye çıkarılıyor? Göstermelik popülizm yapılıyor. Bu popülizmle bir yere gidemezsiniz. İşin içinde ciddi rantlar var. Bunu söylemiyorsunuz" ifadelerini kullandı.
 
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Haber Ara