Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

Milli Savunma Bakanı'ndan istifa eden orgenerallerle ilgili açıklama

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, canlı yayında önemli açıklamalar yaptı. Işık, YAŞ öncesi istifa eden için orgeneral için 'İki orgeneral de YAŞ üyesiydi YAŞ'a girmeleri istenmedi, istifalarını verdiler' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-29 11:15:08

Milli Savunma Bakanı'ndan istifa eden orgenerallerle ilgili açıklama

YAŞ öncesi istifa ettikleri öğrenline iki orgeneralle ilgili Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'tan açıklama geldi.

Işık, istifa eden orgenerallerin 'Ben bu olayın sorumluluğunu alıyorum ve istifa etmeye hazırım' açıklamasının kendisine gelmediğini söyledi.

Neden ayrıldılar sorusuna Bakan Işık, "Her iki orgeneral de YAŞ üyesiydi. Bu YAŞ'a girmeleri istenmedi, kendilerinden istifaları istendi, onlar da istifalarını verdiler" diye cevap verdi.

İstifa eden komutanların 15 Temmuz'da sorumlulukları altındaki birlikleri kontrol edemedikleri için mi istifa ettirildikleri sorusuna Bakan Işık,"Şu anda iki orgeneralimiz istifa etmişlerdir. Bu noktadan sonra bir şey söylemek doğru olmaz" dedi.

Işık, askeri okullara giriş sınavından 2000'den 2014'e kadar soruların çalındığını değerlendirdiklerini söyledi. Işık, 2014'ten sonra ise öğrencilerin mülakatlarla elendiğini değerlendirdiklerini söyledi. Işık, Özel Kalem Müdürü Kurmay Albay Tevfik Gök'ün gözaltına alınıp bırakıldığını şu anda firarda olduğunu açıkladı. Işık, Akıncı Üssü'ne gelen Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'ın "Ne işin vardı Akıncı Üssü'nde?" sorusuna "Merak ediyordum, görmemiştim görmeye geldim" dediğini söyledi.

YAŞ kararları ile tüm kuvvet komutanları görevlerine devam ediyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bu karar nasıl alındı?

-Türkiye'de YAŞ ile ilgili farklı bilinenler var. YAŞ'ın kanunda verilen yetkisi danışma organı olması ikincisi albaylıktan generalliğe terfi ettirilecek ve generalliğe yükselecek asker kişilerin terfisine karar veriyor. YAŞ bir atama organı değil. Dünkü YAŞ'ın gündeminde olan konular kuvvet komutanlarının ve genelkurmay başkanının devam edip etmemesi değildi. Dünkü YAŞ ile bugünkü gazete manşetleri arasında fark var. Bu komuta kademesiyle ilgili oramaril Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi 30 Ağustos'ta doluyordu görev süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verildi. Benim başbakanın ve cumhurbaşkanın imzasıyla uzatıldı bu dahi dünkü YAŞ'ta görüşülmedi. Kuvvet komutanlarının görevlerine devam edip etmemesi YAŞ'ın konusu değil. Cumhurbaşkanımız daha önce ifade etti 'Dere geçilirken at değiştirilmez' ben de merak ettim Fransızlar nasıl çevirdi diye siyasi olarak sorunun cevabı bu dere değiştirilirken at değiştirilmez.

YAŞ ÖNCESİ İSTİFA EDEN 2 ORGENERAL

YAŞ öncesi iki komutan görevlerinden ayrıldı. Neden ayrıldılar?

-İki orgeneral de YAŞ üyesiydi YAŞ'a girmeleri istenmedi, istifaları istendi istifalarını verdiler.

Komutanlar usulen istifalarını sundu mu?

-YAŞ'ın gündeminde bunlar olmadığı için bilgimiz dahilinde gelişme bir şey olmadı. İstifa açıklaması bize gelmedi.

Son ihraçlar çok tartışılıyor. Bin 684 ordu mensubu ihraç edildi. Darbeci askerlerin TSK'nın personel mevcudunun 1.5'una denk geldiğine ilişkin açıklama için ne söyleyeceksiniz?

-Generallerin yüzde 50'den fazlası bu darbe girişimine müdahil olmuşlar bazıları direkt girmiş, bazıları görevini yapmamış. Kamuoyunun tepkisi haklı. Generallerin tamamının karşı durması gerekiyordu. Oransal olarak yüzde 1.5. Ama üst düzey olarak baktığınızda yüksek oranda.

ASKERİ OKULLARIN KAPATILMASI

-Kurumsal zaaf var, çalışmalar devam ediyor. TSK içindeki habis uru temizlemek birinci görevimiz.

-2000 yılından itibaren sınavları ÖSYM yapıyor. 2014 yılına kadar soruların çalındığı kanaatindeyiz. 2014 yılındaki skandal sonrası yapı değişince soruları çalamamışlar. Bu tarihten sonra yüksek puanla askeri liselere girme hakkı kazananları da mülakatta elemişler. Darbe üreten anlayışı temizlememiz lazım. Şu anda askeri okullar maalesef bu yapının yuvası haline gelmiş. Çalışmalar olgunlaşınca paylaşacağız.

-Tuğgenerallerin büyük oranda bu yapıdan olması Türkiye için son derece tehlikeli. Şimdi tüm tedbirler alınıyor. Bu teröristlerin silahlı kuvvetlerden kazınması birinci öncelik.

-Türk Silahlı Kuvvetleri'ne en çok sahip çıkmamız gereken gün bugün. Biz Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sahip çıkacağız. Silahlı Kuvvetler de demokrasiye sahip çıkacak. Çünkü başka ordumuz yok. Başka gidecek ülkemiz de yok. Bu habis uru temizleyeceğiz

-Bu hainlerin Türk ordusuna verdiği zararı hızla telafi etmek zorundayız. Sizden, benden çok Türk ordusunun şerefli subayları bunlara kızıyor. Çünkü onlar çok zarar gördüler.

-"Biz gördük, söyledik, tedbir alınmadı" diyen de var, "Biz nasıl bunu göremedik" diyen de var. Önemli olan geçmişten doğru dersler çıkarmak.

"ÖZEL KALEM MÜDÜRÜM FİRARDA"

- Özel kalem müdürüm Kurmay Albay Tevfik Gök gözaltına alınmış bırakılmış şu anda firarda.

- 197 general ve amiral TSK dışında fakat 99 terfi oldu 227'ye düşmüş gözüküyor general amiral sayısı. TSK'da general sayısı zaten fazlaydı. General sayısının fazla olduğu konuşuluyordu uzun süredir.

İlk defa korgeneral ataması gördük...

Ordu komutanı illa orgeneral olur diye bir şey yok.

DARBEYLE SUÇLANAN EMİR SUBAYLARI

Darbeyle suçlanan emir subayları ihraçlarda neden yoktular?

İkinci bir liste var onları da göndereceğiz içinde bu yaverler de var. Darbeye katılan hiçbir teröristi TSK içinde barındırmayacağız.

ASKERİ YARGIDAKİ DÜZENLEMELER

Herkesi suçlamak haksızlık olur. 15 Temmuz'u bir sadece vak'a bazında değerlendirirsek yanılırız. Gerek şart ama yeter şart değil. Sebeplerine temellerine inmek neden böyle oldu? 60'da 80'de oldu neden böyle oluyor sorusuna köklü cevaplar getirmek zorundayız. Buna çalışıyoruz.

Ordunun envanterindeki tanklar uçaklar nasıl etkilendi?

Kullanılamaz durumda olan helikopter uçak yok kayıp helikopter uçak da yok.

Kayıp firari ordu mensubu var mı?

Var. Özel kalem müdürüm gibi..

1 numara tespit edilebildi mi?

Onlarda hiyerarşi bizim bildiğimiz değil astsubaya paşa lakabı takmışlar generaller ondan emir alıyor. Darbeyi kimin yönettiğini biliyoruz. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeralle üç tane tuğamiral tuğgeneralin yönettiğini biliyoruz. Tuhaf olan şu. Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'a diyorlar ki "Senin ne işin vardı Akıncı Üssü'nde, 'Merak ediyordum görmemiştim, görmeye geldim" diyor. Düşünün bunlar asker elbisesi giymişler. Bütün türk milletinin gözbebeği olan üniformayı giymişler. Bunların ihanetleri en üst noktada.

Askeri okullardan ayrılmak zorunda kalan öğrenciler...

Bu konuda çalışmayı tamamladık. Birkaç alternatifli çalışmamız var. O arkadaşlarımızın sorunlarını çözecek düzenlemeyi sağladık. Geri dönmelerde çok dikkatli olmamız gerekiyor. Geri dönmekle ilgili şöyle bir çalışmamız var. Bunlar pilotlara çok önem vermişler. Kendilerinden olmayan pilotları daha çok sağlık muayenesiyle elemişler. Bu durumda olanlara geri dönüş hakkı getirecek bir çalışma hazırladık.

Tazminatlarla ilgili de bir çalışma yaptık. Geçmişe dönük bir düzenlemeyi hazırladık ama kapsamını başbakanımız ve maliye bakanımızla istişare ile belirleyeceğiz.

Pilot açığı olur mu?

Hava Kuvvetlerimiz bir zaaf yaşamayacak. Ayrılan pilotların geri dönme talebi var. İstifa edip gidenlerin dönme talebi var. Bu yapının baskıları sonucunda askeri okullardan ayrılanların yaşadıkları haberlerini yapıyoruz. Devlete ödedikleri tazminatlar var.Bu konuda çalışmayı tamamladık. Birkaç alternatifli çalışmamız var. O arkadaşlarımızın sorunlarını çözecek düzenlemeyi sağladık. Geri dönmelerde dikkatli olmamız gerekiyor. Tazminat konusunda çalışma yaptık. Geçmişe dönük bir düzenlemeyi hazırladık ama kapsamını başbakanımız ve maliye bakanımızla istişare ile belirleyeceğiz.

AKIN ÖZTÜRK ÇELİŞKİSİ...

Akın Öztürk'ün gözaltı görüntülerini izlediğinizde ne düşündünüz?

Bilgilerimle gözaltı görüntüleri arasında çelişki gördüm. Biraz şüpheyle yaklaştım. Öztürk'ün ifadelerine de... Çözümün kilit isimlerinden birinin Akın Öztürk olduğunu düşünüyorum.

Temkinli yaklaşıyorum nerede ve ne zaman o darbeleri aldığını bilmiyorum. Biz her halükarda hukuk devletinin gereklerini yapmak zorundayım.

Haber Ara