Dolar

32,5430

Euro

34,9066

Altın

2.427,70

Bist

9.645,02

'Milli Satınalma 4.0'ı geleceğe taşımalıyız'

TÜSAYDER Başkanı Hüryılmaz:- 'Türkiye olarak gelecekte var olmak istiyorsak milli üreticilerimizi desteklemeliyiz. Milli Satınalma 4.0 konseptini hep birlikte geleceğe taşımamız gerekiyor'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-05 12:57:41

'Milli Satınalma 4.0'ı geleceğe taşımalıyız'
Satınalma Yöneticileri ve Profesyonelleri Derneği (TÜSAYDER) Başkanı Gürkan Hüryılmaz, "Türkiye olarak gelecekte var olmak istiyorsak milli üreticilerimizi desteklemeliyiz. Milli Satınalma 4.0 konseptini hep birlikte geleceğe taşımamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

TÜSAYDER'den yapılan açıklamaya göre, dernek tarafından 7'ncisi "Milli Satınalma 4.0" temasıyla düzenlenen Satınalma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi (STZ 2017), ulusal ve uluslararası düzeyde 550'den fazla satınalma profesyonelinin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

TÜSAYDER Başkanı Gürkan Hüryılmaz, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Endüstri 4.0'ı kendi milli ürünleriyle yakalamak zorunda olduğunu belirterek, "Türkiye olarak, Endüstri 3.0'ı milli ürünlerimizle değil, ithal ve yurt dışından transfer ürünlerle yakaladık. Ancak Endüstri 4.0'ı kendi ürettiğimiz ürünlerle yakalamalıyız." görüşlerini aktardı.

Türkiye'nin halen her 100 birimlik ihracat için 62 birimlik ithalat yapmak zorunda kaldığını aktaran Hüryılmaz, bugün ilk 5'te yer alan şirketlerin, gelişimi takip etmezlerse 10 yıl sonra olamayacağını savundu.

Hüryılmaz, Cisco araştırmalarına göre, dijital dönüşüm ile gelecek 10 yıl içinde dünyada yaratılacak 19 trilyon dolarlık değerden Türkiye özel sektörünün alacağı payın sadece 169 milyar dolar olacağını belirterek, "Ülke olarak daha fazla pay almalıyız. Türkiye olarak gelecekte var olmak istiyorsak milli üreticilerimizi desteklemeliyiz. Milli Satınalma 4.0 konseptini hep birlikte geleceğe taşımamız gerekiyor. Beraberce geleceği değiştirmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.


- "Endüstri 4.0 bir vizyondur"


Gürkan Hüryılmaz, Endüstri 4.0 ile neredeyse tüm üretim süreçlerinin dijitalleştiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Siber-fiziksel sistemler ile müşteri tercihlerine daha fazla bağlı esnek seri üretim, robotik sistemler ve otokontroller ile iyileştirilmiş imalat kalitesi, gerçek zamanlı sanallaştırılmış imalat süreçleri, büyük veri (big data) iletim hızının artması ve üç boyutlu (3D) yazıcılar ile müşteriye yakın merkezlerde daha hızlı tasarım ve inovasyon süreçleri, daha az kaynak kullanımı ile kişiselleştirilmiş ürünler üretmenin maliyetinin düşürülmesi hedefleniyor. Tedarikçilerimizi bizlerle sürekli iletişimde tutacak siber-fiziksel sistemler sayesinde dinamik, gerçek-zamanlı olarak maliyet, ulaşılabilirlik ve kaynak kullanımı gibi kriterlere göre optimize edilmiş, kendi kendine organize olabilen, tüm organizasyon geneline yayılmış, organizasyonlar arası katma-değer zinciri ağlarının, akıllı sistemler tarafından yönetilmesi amaçlanıyor."

Hüryılmaz, satınalma olarak bu süreçte şirketlerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Rekabet gücümüzü gelecekte kaybetmemek için robotik sistemlerle daha ucuza, Uzak Doğu'da üretilmeden önce daha hızlı, yüzde 100 kontrol sistemleriyle daha kaliteli ve kişiselleştirilmiş seçeneklerle daha esnek bir şekilde, satınalma ve tedarik yönetimi stratejilerimizi oluşturmalı ve hayata geçirmeliyiz. Endüstri 4.0 bir vizyondur. Şirketlerin, varlıklarını sürdürebilmesi ve gelecekte var olabilmesi için satınalma olarak bize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Hüryılmaz, TÜSAYDER'in, satınalmada Endüstri 4.0 uygulamalarını ifade eden "Satınalma 4.0" kavramını Türkiye'de ilk kez gündeme getiren, "Satınalma 4.0" modelini oluşturup proje haline getiren ve bu projeyi Avrupa Birliği'ne sunan öncü kurum olduğunu belirtti.

Gürkan Hüryılmaz, TÜSAYDER olarak yurt dışından hazır teknolojiyi alıp kullanan değil, bu teknolojiyi üretmeye çalışan milli firmaları destekleyeceklerini bildirdi.


- ASELSAN ve Turkcell birinciliği paylaştı


Satınalma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi kapsamında, TÜSAYDER tarafından her yıl düzenlenen Purchasing Excellence Ödülleri, bu yıl "En İyi Milli Satınalma 4.0" projelerine verildi.

Birinciliği ASELSAN ve Turkcell paylaşırken, ikinciliğe değer bir proje bulunamadı. Üçüncülük ödülü ise Blue Mind firmasına verildi. TÜSAYDER ayrıca, meslekte 25'inci yılını tamamlayan satınalma profesyonellerini de ödüllendirdi.

Haber Ara