Dolar

32,5976

Euro

34,7961

Altın

2.488,42

Bist

9.457,82

Migros gıda israfına karşı rehberlik edecek

Migros Ticaret AŞ İcra Başkanı Özgür Tort, gıda kaybı ve israfının dünyada çok önemli rakamlara ulaştığını belirterek, “Her yıl dünyada üretilen tüm gıdanın üçte biri israf oluyor. Yılda 1 milyar tondan fazla gıda kaybedilirken veya israf edilirken, 9 kişiden 1'i yetersiz besleniyor' dedi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-25 10:34:47

Migros gıda israfına karşı rehberlik edecek

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak ve sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunmak hedefiyle çalışmalarını sürdüren Migros, gıda israfının önlenmesi alanında önemli bir çalışmaya imza attı.Dünya Kaynakları Enstitüsü (World Resources Institute –WRI) tarafından başlatılan “10x20x30” girişimine katılan tek Türk perakende şirketi olan Migros, 2030 yılına kadar gıda imha oranını yüzde 50 azaltma taahhüdüne 20 gönüllü tedarikçisini de dahil etti.

Migros, gıda israfının önlenmesine yönelik dünya çapındaki “10x20x30” girişimine Türkiye'den katılan tek perakende şirketi oldu.

80'den fazla ülkede yürütülen projede dünya çapında 10 büyük gıda perakendecisinin yanı sıra gıda hizmet sağlayıcısı iki firma yer alıyor. 

Atıkları azaltma mücadelesi

Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nda yer alan gıda imhalarının azaltılması hedefinin desteklenmesi amacıyla kurulan girişime katılan Migros, kendi operasyonlarının yanı sıra tedarikçilerinin de gıda atıklarını azaltmak için mücadele ediyor.

Projeye gönüllü olarak dahil olan 20 Migros tedarikçisine gıda atıklarını azaltmaları amacıyla yıl sonuna kadar globaldeki çalışmalar hakkında bilgi verilecek, eğitimler düzenlenecek ve ton bazında ölçümleme yapılabilmesi için Küresel Gıda Kayıp ve İsrafı Önleme Protokolü'nün kullanımı sağlanacak.

Migros ayrıca WRI tarafından oluşturulacak ATLAS programında tedarikçilerin gıda atıklarının kayıt altına alınmasına rehberlik edecek.

Migros'un daveti ile gönüllü olarak girişime katılan tedarikçi şirketler ise şöyle:

"AEP Anadolu Etap Penkon Gıda ve Tarım Ürünleri, Agrobay Seracılık, Cemre Ekolojik Sebze Meyve, Coca Cola İçecek, Eti, Gedik Piliç, Güres Grup, Kor Yumurta, La Lorraine Unlu Mamuller, Meysan, Nestle, Torku (Panek, Panagro), Sağdıçlar (Bando), Sek Süt, Seyran Gıda, Sütaş, Şölen, Tat, Tadım, Ülker."

 Migros Ticaret AŞ İcra Başkanı Özgür Tort, gıda kaybı ve israfının dünyada çok önemli rakamlara ulaştığını belirterek, “Her yıl dünyada üretilen tüm gıdanın üçte biri israf oluyor. Yılda 1 milyar tondan fazla gıda kaybedilirken veya israf edilirken, 9 kişiden 1'i yetersiz besleniyor. İçinden geçtiğimiz bu olağan dışı süreç bize sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimin önemini bir kez daha hatırlattı. Sürdürülebilirlik alanındaki çevresel, sosyal ve ekonomik önceliklerimizi Migros İyi Gelecek Planımız doğrultusunda takip ediyoruz ve bir gıda perakendecisi olarak sürdürülebilir tarım ve gıda kaynaklarının verimli kullanımı ile birlikte gıda israfının önlenmesi öncelikli konularımız arasında yer alıyor. Gıda kayıp ve imhalarımızı azaltmak ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilmesini sağlamak için beş senedir ölçümleme, analiz ve iyileştirme çalışmalarımıza hız verdik.”değerlendirmesini yaptı

Haber Ara