Dolar

32,3756

Euro

34,9900

Altın

2.325,96

Bist

9.090,31

MHP Manisa Milletvekili Akçay:

MHP Manisa Milletvekili Akçay:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 13:36:00

MHP Manisa Milletvekili Akçay:
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "Manisa'da salçalık domates üreticileriyle şirketler, yaptığı sözleşmede kilogram başına 25 kuruş üzerinden anlaşmıştır. Ancak mahsulünü kaldıran çiftçimiz, fabrikaya gittiğinde 12 kuruştan alım yapıyor şirketler. Yani sözleşme hükümlerine uymuyor" dedi.

Akçay, TBMM'de domates üreticisi çiftçiler Baki Ulu ve Hasan Ali Durukan ile düzenlediği basın toplantısında, kürsüye bir kasa domatesle çıktı.

Domatesin, Türkiye'de en çok üretilen ürünlerinden biri olduğunu belirten Akçay, Manisa'da da domates üretiminin il ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu ve bu ilin, domates üretiminde ülkede 3. sırada bulunduğunu aktardı.

Bir yandan girdi maliyetleriyle baş etmeye çalışan üreticilerin, diğer yandan da ürettiği ürünün satış fiyatı üzerinde uygulanan ciddi bir fiyat baskısıyla karşı karşıya olduğunu savunan Akçay, domates üreticilerinin de bu fiyat baskısı sorununu hissettiğini kaydetti.

Sanayicilerin, üreticiden domatesi daha çok sözleşme ile aldıklarını, ancak bu firmaların sözleşmede yer alan fiyatlara uymadıklarını iddia eden Erkan Akçay, "Manisa'da salçalık domates üreticileriyle şirketler, yaptığı sözleşmede kilogram başına 25 kuruş üzerinden anlaşmıştır. Ancak mahsulünü kaldıran çiftçimiz, fabrikaya gittiğinde 12 kuruştan alım yapıyor şirketler. Yani sözleşme hükümlerine uymuyor" diye konuştu.

"Şirketler, sözleşme hükümlerini hiçe sayarak, büyük bir fırsatçılık yapmaktadırlar" değerlendirmesinde bulunan Akçay, sözleşmeli üretimle ilgili yönetmelik uyarınca, yapılan sözleşmelerin 3 nüsha olduğunu, bunlardan birinin bulunduğu ilgili ilçe tarım müdürlüklerinin de denetim görevini yapmadıklarını, şirketlerin de üreticilere vermesi gereken sözleşme örneğini vermediğini ileri sürdü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ve yetkililerine seslenen Akçay, "Çiftçilerimizin, üreticilerimizin ve domates üreticilerinin hakkını, hukukunu takip etmeye, korumaya ve denetlemeye davet ediyoruz. Çiftçilerimizi bilinçlendirecek, hakları konusunda bilgilendirecek çalışmaların da mutlaka yapılması ve ziraat odalarının da daha aktif denetim yapar bir hale getirilmesi gerekir" dedi.

Basın toplantısının ardından, Akçay ve beraberindekiler domateslerle poz verdi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara