Dolar

32,5825

Euro

34,7950

Altın

2.511,68

Bist

9.693,46

MHP'li Türkeş'in partiden ihracının istenmesi

MHP'li Türkeş'in partiden ihracının istenmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 14:33:32

MHP'li Türkeş'in partiden ihracının istenmesi
FATMA CAN / MERVE YILDIZALP - MHP'den tebdirli olarak kesin ihracı istenen Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, 15 gün içinde Merkez Disiplin Kurulu'na (MDK) sözlü veya yazılı savunmasını yapacak.

MHP'li Türkeş, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçici hükümette kabine üyesi olması teklifini kabul etmesinin ardından "tedbirli olarak kesin çıkarma cezası ile cezalandırılması" için MDK'ya sevk edilmişti.

MHP tüzüğüne göre MDK, Tuğrul Türkeş'in partiden ihraç edilmesi talebiyle ilgili en geç 15 gün içinde takibat başlatacak ve konuyu en geç iki ay içinde görüşerek karara bağlayacak. Aksi halde konu, Türkeş'in lehinde kesinleşmiş sayılacak. MDK, partiden kesin çıkarma kararları için üye tam sayısının çoğunluğu ile karar almak zorunda.

- Sözlü ya da yazılı savunma verecek

Türkeş, savunmaya davet yazısının tebliğinden itibaren 15 gün içinde MDK'da kendisini sözlü veya yazılı savunabilecek. Ancak seçimlerde ve herkesin gözü önünde veya yayın yoluyla işlenen disiplin suçlarında bu süre 7 gün olarak belirleniyor.

Sözlü yapması durumunda Türkeş'in savunması tutanakla tespit edilecek. Türkeş, süresi içinde savunma yapmazsa bu hakkından vazgeçmiş sayılacak. Savunmaya çağrı, Disiplin Kurulu Başkanlığınca yazılı olarak yapılacak.

Disiplin organınca verilen cezalara ilişkin kararlar, gerekçeleri ile beraber en geç 30 gün içinde Türkeş'e tebliğ edilecek. MDK kesin çıkarma kararı verirse Türkeş, bir daha partinin üyesi ve adayı olamayacak ve partinin hiçbir organında görev alamayacak.

- 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesine itiraz

Tuğrul Türkeş, MDK tarafından verilecek karara tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde itiraz edebilecek. MDK, itirazı en geç 15 gün içinde sonuçlandırmak zorunda. Türkeş, hakkında partiden kesin çıkarma cezası verilmesi durumunda, parti itiraz yollarını kullandıktan sonra nihai karar niteliğindeki son karara karşı 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesine itiraz edebilecek.

- Türkeş, partideki görevinden alındı

Partiden tedbirli olarak kesin çıkarma talebiyle MDK'ya sevk edilen Türkeş, parti tüzüğüne göre, partideki görevinden alınarak derhal görevinden uzaklaştırıldı. Türkeş, hakkında verilen tedbir kararına 3 gün içinde itiraz edebilecek. Türkeş'in bu talebi, MDK tarafından 7 gün içinde karara bağlanacak. MDK'nın tedbiri kaldırması veya tedbiri kaldırma isteğinin reddedilmesi kararı kesin olacak. MDK kararını verinceye kadar Türkeş, partideki görevine devam edemeyecek.

MDK'nın partiden kesin çıkarma kararı alması durumunda Türkeş'in ismi parti kayıtlarından kayıtlı bulunduğu il ve ilçe başkanlığı tarafından silinecek.

- Neden MDK'ya sevk edildi?

Türkeş, tüzüğün 78. maddesinin şu bentler uyarınca MDK'ya sevk edildi:

"- Partiyi ve parti yetkililerini gerçek dışı iddia ve gerekçelerle şikayet etmek ve parti yetkililerinin bilgisi olmadan parti adına resmi makamlarla muhatap olmak, yalan bilgi ve beyanda bulunmak, yetkisiz demeç yayımlamak, partinin yetkili organları nezdinde demokratik ve medeni ölçüler çerçevesinde halledilmesi gereken parti içi meseleleri, belli kademe ve silsile düzenini bozarak basın ve yayın organlarında açık şekilde tartışma ve polemik konusu yapmak.

- Partiyi şahsi menfaatlerine alet etmek.

- Partinin birlik ve beraberliğini ciddi şekilde bozacak ve Genel Başkan, Genel Sekreter ve bunlardan sonra hiyerarşide bulunan görevlilere ve parti organlarına karşı ağır disiplinsizlik teşkil edecek veya manevi şahsiyetlerini rencide edecek ya da parti faaliyetlerini önemli surette aksatacak, partinin gelişmesine mani olacak davranışlarda ve faaliyetlerde bulunmak veya başkalarını böyle davranış ve faaliyetlere ikna ve teşvik etmek.

- Sahte evrak düzenlemek ya da bu amaçla üye ve delegeleri kışkırtmak ve yönlendirmek, usulüne uygun olmayan işlemler yapmak suretiyle, parti içinde huzuru bozmak, kaos yaratmak ve kamuoyunda partinin saygınlığına halel getirici davranışlarda bulunmak."

- İhraç edilen eski milletvekili İrbeç, mahkeme kararı ile dönmüştü

Eski MHP Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, 22 Ekim 2011'de tedbirli olarak kesin ihraç istemiyle MDK'ya sevk edilmiş ve Disiplin Kurulu, 17 Aralık 2011'de yaptığı toplantıda İrbeç'in partiden ihracına karar vermişti. İrbeç'in ihraç kararının iptali için Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davanın reddedilmesinin ardından, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 9 Temmuz 2012'de ihraç kararını bozmuştu.

Eski MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da 7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmemesinin ardından parti disiplinine aykırı açıklamaları nedeniyle ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevk edilmişti. Oğan hakkında işlem başlatan Iğdır İl Disiplin Kurulu, yapılan incelemelerin ardından Oğan'ı çağırarak hem yazılı hem sözlü ifadesini almıştı. Oğan'ın ihracını gerektirecek herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı kanaatine varan İl Disiplin Kurulu, kararı noter aracılığıyla MHP Iğdır İl Başkanlığına göndermişti. Iğdır İl Disiplin Kurulu'nun aldığı kararın ardından Oğan'ın dosyası, MHP Merkez Disiplin Kurulu'nda ele alınmış ve 25 Ağustos'ta Oğan'ın kesin ihracına karar verilmişti.

- "Türkeş'in partiden ihraç edilmesi sadece partiyle olan bağını etkiler"

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun milletvekillerine bakanlık teklifi götürmesinin hukuki açıdan sorun olmadığını belirtti.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan'ın partinin milletvekillerine teklifte bulunabileceğine dikkati çeken Hakyemez, nezaketen partinin genel başkanına da söylenebileceğini ancak bunun hukuki değil, siyasi açıdan değerlendirilebilecek bir mevzu olduğunu söyledi.

MHP'li Tuğrul Türkeş'in partiden ihracı durumunda başka bir MHP'li vekile teklif götürülmesi ihtimaline ilişkin Hakyemez, "MHP'li olduğu için Tuğrul Türkeş'e teklif götürülmüştü, ihraç edildiği zaman bir başka MHP'liye teklif götürülmesi çok uygun olmaz" dedi.

Hakyemez, "Türkeş'in partiden ihraç edilmesi sadece partiyle olan bağını etkiler. Milletvekilliğini veya bakanlığını etkilemez. Bağımsız milletvekili olarak görevini sürdürür veya başka bir partiye geçer. Bu andan sonra teklif götürülen kişinin partisinden ihraç edilmesi o partiden bir başka kişiye teklif götürülmesi zorunluluğu doğurmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Görevlendirme anı önem arz eder"

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tunç, Anayasa'ya göre, "Bakanlık teklifinin kabul edilmemesi durumunda tekrar aynı partiden birilerine teklif götürme" diye bir usulün söz konusu olmadığını ifade etti.

Tunç, "Anayasa burada 'eğer kendi kontenjanına düşen üyeliği kabul etmezse herhangi bir siyasi parti grubu veya görevlendirilenler, bağımsızlar görevlendirilir' diyor. Bağımsız konumuna sahip her Türk vatandaşı bakan olarak atanabilir" diye konuştu.

Parti disiplini itibarıyla şahısla parti grubu arasındaki ilişkinin ortaya koyduğu sonuçların başka, teklifin gittiği andaki konumun başka bir hukuki durum olduğuna işaret eden Tunç, şunları kaydetti:

"İlk görevlendirmede Sayın Başbakan Türkeş'e MHP milletvekili olarak teklif gönderdi, o da MHP milletvekili sıfatıyla kabul etti. Kabulün bir disiplin işlemine yol açıp ilişiğinin kesiliyor olması o işlemden sonraki süreçle ilgilidir. Sayın Başbakan, Sayın Tuğrul Türkeş tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edildikten, ilişiği kesildikten sonra böyle bir teklif yapmış olsaydı bu durum tartışılırdı. Ama teklifin yapıldığı an itibarıyla partili bir milletvekili. 114. maddenin uygulanması açısından o şekilde bir yorum amaca uygun olur kanaatinde değilim.

Teklifin yapıldığı an itibarıyla MHP'lidir, ihraç kararı alındığı andan sonra da bağımsızdır. Bakanlık görevini kabul ettikten sonra bağımsız olması başka bir şeydir. Bakanlık görevini kabul ettikten sonra da bu işlem yapılabilirdi, bir saat sonra da yapılabilirdi. Konumu değiştiren bir durum söz konusu olmaması gerekir. Görevlendirme anı önem arz eder diye düşünüyorum."

Haber Ara