Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Mesut Yılmaz'dan 'meftun' açıklaması

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın Gülen Cemaati'nin araştırılması talebine verdiği cevapta 'Ecevit bu Cemaat'e meftûndur' ifadesini kullanmadığını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-07 14:14:54

Mesut Yılmaz'dan 'meftun' açıklaması

Al Jazeera Türk'ün haberine göre; Eski Başbakan Mesut Yılmaz, 1998 yılında Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın Gülen Cemaati'nin araştırılması talebine verdiği cevapta  'Ecevit bu Cemaat'e meftûndur' ifadesini kullanmadığını açıkladı. 

Mesut Yılmaz'ın yaptığı yazılı açıklama şu şekilde:

"Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Emniyet'teki cemaat bağlantıları konusunda bir inceleme yapmak için benden izin istediğini ve benim de hükümet ortağımız DSP'nin Genel Başkanı Rahmetli Bülent Ecevit'in cemaat liderine "meftun" olduğu gerekçesiyle hükümetin bozulmaması için karşı çıktığımı söylemiştir.

Üzerinden yaklasık yirmi sene geçtiği için detaylı olarak hatırlamadığım bu olay konusunda bugün kendisini telefonla aradım ve  bilgi rica ettim. Sayın Saral rahmetli Ecevit'in özellikle yurtdısındaki eğitim kurumları nedeniyle cemaate karsı iyiniyetli ve hosgörülü bir yaklaşım içinde olduğunu, bu görüslerini zaten kamouyu önünde de dile getirdiğini, ancak "meftun" ifadesinin tamamen kendi anlamlandırması olduğunu ifade etti. Dolayısıyla benim böyle bir ifadem kesinikle olmamıstır. Rahmetli Ecevit'in ruhunu taciz edeceğine inandığım bu yanlışlığın düzeltilerek kamuoyuna duyurulmasını rica ederim"

SARAL'IN İDDİASI

CNN Türk'te yayımlanan programa telefonla katılan eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, görev yaptığı dönemde devlet içindeki Cemaat kadrolarına yönelik bir çalışma yapmak istediğini anlattı. Saral bu çalışma için izin almak amacıyla 1998 yılı Eylül ayında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile görüştüğünü ancak Yılmaz'ın kendisine  "Sakın ha! Ecevit bu Cemaat'e meftûndur, böyle bir çalışma yaptığınızı duyarsa hükümeti yıkar" dediğini söyledi.

Saral'ın Yılmaz'ın ağzından aktardığı 'meftûn' kelimesi; gönül vermiş, tutkun anlamına geliyor.

Bu görüşmenin gerçekleştiği dönemde Mesut Yılmaz'ın Başbakan, Ecevit'in Başbakan Yardımcısı olduğu ANASOL-D hükümeti görevdeydi. 25 Kasım 1998'de bu koalisyon hükümeti istifa etti. Saral, hükümetin istifasının ardından 1999 yılında, kendisine yakın polis müdürleriyle birlikte Cemaat hakkında bir rapor hazırladı.

Haber Ara