Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

Mesrur Barzani'den, Bağdat'a uyarı!

Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan’ın Irak bütçesindeki payının bir ödül değil hak olduğunu ifade ederek, “Yapılan zulmü telafi etmek için hâlâ zaman var” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-14 16:38:57

Mesrur Barzani'den, Bağdat'a uyarı!

Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan'ın Irak bütçesindeki payının bir ödül değil hak olduğunu ifade ederek, “Yapılan zulmü telafi etmek için hâlâ zaman var” dedi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Başbakan Mesrur Barzani, Kürtlerin onayı olmadan Irak Parlamentosunda kabul edilen ‘Borç Yasası'na tepki gösterdi.

Başbakan Barzani, Iraklı tarafların yaptığı ‘zulmü'n telafisi için hala zamanın kaldığını vurguladı.

Mesrur Barzani şu ifadeleri kullandı:
“Bu tehlikeli olayın ivedilikle düzeltilmesi gerekiyor. Yapılan bu zulmün telafi edilmesi için hala zaman var. (Kürtlerin Bütçedeki payı) ödül değil bizim hakkımızdır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Erbil-Bağdat ilişkileri Anayasa çerçevesinde tarafların birbirlerinin haklarını tanıması ilkesiyle dizayn edilmeli.”

Geçtiğimiz Perşembe günü, Irak Parlamentosunda Kürtlerin onayı olmadan ‘Borç Yasası'nı kabul edildi.
Onaylanan yasa uyarınca, Kürdistan Bölgesi'ne aylık 320 milyon dolarlık bütçe gönderilmeyecek. Erbil yönetiminin Bağdat'tan aylık bütçesini alması için petrol, sınır ve gümrük gelirlerini Bağdat'a teslim etmesi gerekiyor.

Kürdistan Bölgesi'nin ihraç ettiği petrol gelirlerinden Bağdat'a teslim edeceği miktar ise Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafından belirlenecek.

Kürt vekiller yasa tasarısının onaylandığı oturumu boykot etmişti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, söz konusu yasanın, herhangi bir ortaklık prensibi, denge, birlik olmaksızın ve Kürt milletvekillerinin şikayet ve önerilerine kulak vermeden kabul edildiğini belirtmişti.

Başkan Mesut Barzani ise, söz konusu yasanın Kürdistan hükümetine baskı amacı taşıdığını vurgulamış, Irak Parlamentosunda alınan kararla, "Kürt halkının sırtından hançerlendiğini ve bütçenin bir tehdit kartı olarak kullanıldığını" ifade etmişti.

Kaynak: Rudaw

 

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara