Dolar

32,6000

Euro

34,7355

Altın

2.498,92

Bist

9.524,59

Meslek hastalığına 'sağlıklı' yaklaşım

Salgının başlangıcından beri salgınla mücadelenin en ön saflarında mücadele veren ve mesleği gereği Kovid hastaları ile teması gerekli ve kaçınılmaz olan sağlık çalışanlarında diğer meslek kollarından daha farklı bir durum mevcut...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-27 22:08:50

Meslek hastalığına 'sağlıklı' yaklaşım

 Mayıs 2020 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından “Kovid-19 salgınına maruz kaldığı tespit edilen sigortalılar için ‘İş kazası veya meslek hastalığı olarak değil normal hastalık olarak işlem yapılacağı'” hususunu bildiren bir genelge yayınlanmıştı.

Bu genelgede herhangi bir sektör belirtilmeksizin bütün sigortalılar kapsam içine alınmakta, genel bir değerlendirme yapılmaktaydı.

Sağlıkçılar başından beri mücadele veriyor

Salgının başlangıcından beri salgınla mücadelenin en ön saflarında mücadele veren ve mesleği gereği Kovid hastaları ile teması gerekli ve kaçınılmaz olan sağlık çalışanlarında diğer meslek kollarından daha farklı bir durum mevcut.İnşaatta çalışırken iskeleden düşen inşaat işçisinin durumu “iş kazası” olarak kabul ediliyor veya seramik fabrikasında çalışırken “silikozis” gelişen çalışanın durumu “meslek hastalığı” olarak kabul edilip bildirilebiliyor; işi ve mesleği gereği Kovid-19 hastalarına bakan sağlık çalışanlarının buna bağlı olarak Kovid-19 hastalığı tanısı almalarının da gerektiği üzerinde durulmuştu.

Sağlık çalışanlara 10 kat daha riskli

Salgının başlangıcından beri ülkemizde ve tüm dünyada sağlık çalışanları toplumun diğer kesimlerine göre yaklaşık 10 kat daha fazla oranda Kovid-19 hastalığına yakalanmakta.
İtalya, Almanya, Belçika, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika ve Malezya tarafından Kovid-19 ön planda sağlık çalışanları olmak üzere riskli gruplar için meslek hastalığı olarak kabul edilirken Türkiye'de Kovid-19 halen resmi olarak meslek hastalığı kabul edilmiş değil.

Meslek hastalığı nedir?

Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir.

Nereye başvuruluyor?

İlinizde bulunan sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne başvurarak meslek hastalığı tespit işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Yükümlülük Süresi:

Sigortalının meslek hastalığına sebep olan işinden fiilen ayrıldığı tarih ile meslek hastalığının meydana çıktığı tarih arasında geçen en uzun süreyi, ifade ediyor

Maruziyet Süresi:

Zararlı etkenin başlamasıyla hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için gereken en az süreyi ifade eder.
Yönetmelikte belirlenmiş hastalıklar dışında herhangi bir hastalığın meslek hastalığı sayılıp sayılmaması hususunda çıkabilecek uyuşmazlıklar, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karara bağlanır.

Hangi hakları sağlıyor?

Sigortalıya; geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi
Sigortalıya; sürekli iş göremezlik geliri bağlanması
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine; gelir bağlanması.
Gelir bağlanmış olan eş ve çocuklara; evlenme ödeneği verilmesi.
İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için; cenaze ödeneği verilmesi.

Sonradan ortaya çıkarsa ne yapılmalı?

Meslek hastalığı, işten ayrıldıktan sonra meydana çıkmış ve sigortalı olarak çalıştığı işten kaynaklanmış ise, sigortalının bu Kanunla sağlanan haklardan yararlanabilmesi için, eski işinden fiilen ayrılmasıyla hastalığın meydana çıkması arasında bu hastalık için Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirtilen süreden daha uzun bir zamanın geçmemiş olması şarttır.

 

Haber Ara