Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Mesleğini SGK'ya bildirmeyene ceza kesilecek

Yeni yılla birlikte devlet, artık kimin ne iş yaptığını bilecek. 1 Ocak 2018’den itibaren çalışanın meslek kodunu bildirmeyene ceza verilmeye başlanacak.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-04 08:16:50

Mesleğini SGK'ya bildirmeyene ceza kesilecek

Yeni yıl ile birlikte uygulanacak olan yeni bir kanun, devletin kimin ne iş yaptığını tam olarak görebilmesini sağlayacak. Buna göre her çalışanın bir meslek kodu olacak ve bu kodlar devlete bildirilecek.

Şu anda mevcut olarak da kullanılan mevzuatta bütün meslekleri kapsayan özel kodlar var ve bu kodlar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirildiği zaman kurum, çalışanı o koda göre ayrı bir gruba koyuyor.

KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Böylelikle kurumun bütün bilgileri eksiksiz alması sağlanırken, kayıt dışılığın da önüne geçilmek isteniyor. Bu yıla kadar bu kodun bildirilmemesi için herhangi bir yaptırım uygulanmıyordu ancak gelecek sene başlamak koşulu ile 'Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların iş yerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir iş yeri için, aylık asgari ücreti geçmemek üzere, meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına, asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası' uygulanmasına karar verildiği belirtildi.

PİYASANIN GENEL TABLOSU GÖRÜLECEK

Yılın ilk ayında aktif olarak uygulanacak sisteme göre ilk aylarda meslek kodlarından ücret sorgulaması yapılmasının mümkün olmayacağı belirtilirken, ilerleyen aylarda piyasanın genel tablosunun görülebileceği bilgisi verildi. Orta vadede meslek gruplarından kazançlara bakılabilecek. Yetkililerin açıklamalarına göre bir doktorun asgari ücretle çalıştığını ve bunun normal bir durum olmadığını ifade etti ve yeni uygulama ile bu verilerin net bir şekilde ortaya çıkacağını belirtti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara