Dolar

32,3299

Euro

35,0822

Altın

2.286,60

Bist

8.967,32

Mescid-i Aksa'da Ramazan heyecanı

Filistin'deki Müslümanlar ramazanın ilk cuması için Kudüs'e akın ederken Mescid-i Aksa'ya girişine izin verilmeyen gençler ayırım duvarını aşmaya çalışıyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 11:17:58

Mescid-i Aksa'da Ramazan heyecanı

Filistin'de yaşayan binlerce Filistinli, Ramazan ayının ilk Cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa'ya akın ediyor. İsrail işgal güçleri tarafından Kudüs'e girmelerine izin verilmeyen gençler, ayrım duvarını aşıp Mescid-i Aksa'ya geçmek için her yolu deniyor.

Mescid-i Aksa'ya ulaşmak için erken saatlerde yola çıkan Filistinliler, Kudüs yolu üzerindeki askeri kontrol noktalarda izdiham oluşturuyor. 

A1_4

Ramallah ile Kudüs arasındaki Kalendiya askeri kontrol noktasında AA'ya konuşan Abdullah İyad, "İsrail namaz için Mescid-i Aksa'ya girmemize izin verdi. O bizim camimiz ve bu bizim hakkımız. Minnet gerektirecek bir durum değil. Mescid-i Aksa'ya girişlerin kolaylaştırılmasından bahsediyorlar ancak 40 yaşın altındaki erkeklerin Aksa'ya girişini engelliyorlar" dedi.

Yanında küçük çocukları bulunan Rim Advan da "İsrail bir yandan ibadet etme özgürlüğünü kısıtlayıp, Kudüs'e Mescid-i Aksa'ya geçişleri yasaklarken, bir yandan dünyaya dini hoşgörüde bulunduğunu göstermeye çalışıyor" diye konuştu.  GENÇLER "AYRIM DUVARINI" AŞMAYA ÇALIŞIYOR

Beytullahim ve Kudüs arasında bulunan kontrol noktasında aynı yoğunluğun yaşandığı belirtilirken, Kudüs'e girmelerine izin verilmeyen gençler, ayrım duvarını aşıp Mescid-i Aksa'ya geçmek için her yolu deniyor. Mescid-i Aksa'da namaz kılmalarına engel olunan gençler, Aksa'ya girmenin hakları olduğunu ve İsrail askerlerinden korkmadıklarını belirtiyor.

İsrail içerisindeki Filistinlilerin kurduğu "1948 Toprakları İslami Hareketi" tarafından, 10 Haziran'da yapılan açıklamada, ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya akın edilmesi çağrısında bulunulmuştu.

A2_1

Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya akın etmeleri çağrısı üzerine İsrail polisinin, Doğu Kudüs'te ramazan ayı boyunca cuma günleri güvenlik önlemlerini artıracağı, Mescid-i Aksa'ya girişlerde 40 yaşın altındaki erkeklere izin verilmeyeceği ancak kadınlar için yaş sınırlaması getirilmediği belirtilmişti.

İsrail devlet radyosunda da, Kudüs Trafik Polisi'nin, bugün cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyenleri taşımak için 550 otobüs tahsis ettiğini duyurulmuştu.

2003 yılında inşa edilen beton duvar ile ayrılan Batı Şeria ile Kudüs arasında çok sayıda İsrail askeri kontrol noktası bulunuyor.

 

Haber Ara