Dolar

32,3397

Euro

35,1175

Altın

2.311,98

Bist

9.079,97

Mescid-i Aksa'da ilk teravih kılındı

Mescid-i Aksa'yı dolduran on binlerce Müslüman, ramazanın ilk teravih namazını kıldı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-27 00:26:47

Mescid-i Aksa'da ilk teravih kılındı
" İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün eski şehir beldesinde bulunan Mescid-i Aksa'da ilk teravih namazı kılındı.

Ramazan ayının başlangıcı için hilali çıplak gözle görmenin ölçü alındığı Filistin'de, ramazanın ilk orucu için bu gece sahura kalkılacağı, akşam namazından sonra duyuruldu. Daha sonra yatsı namazı için Mescid-i Aksa'yı dolduran on binlerce Müslüman, ilk teravih namazını kıldı.

Harem-i Şerif'in avlularını dolduran on binlerce Filistinli, İsrail hapishanelerindeki açlık grevinde 40. günlerini geride bırakan Filistinli tutuklular, Filistin ve Mescid-i Aksa için dua etti.

Ramazan ayı boyunca Batı Şeria'dan çok sayıda Filistinlinin, İsrail'in günübirlik vereceği izinlerle Kudüs'e gelmesi bekleniyor.

Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs ile Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında bulunuyor. Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci mevcut. Uluslararası hukukta buralardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri gayrimeşru kabul ediliyor.

Gazze Şeridi ise 2006'dan bu yana İsrail tarafından abluka altında tutuluyor. İsrail, inşa ettiği "Ayrım Duvarı" ile Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Kudüs'e girişlerini de engelliyor.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler ise içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor ve Harem-i Şerif'te kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.

İsrail yönetimi, Yahudi yerleşimcileri, polis korumasında Mescid-i Aksa'nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine de yaş sınırlaması getiriyor. Birçok radikal Yahudi örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğunu iddia ederek Harem-i Şerif'in kendileri için de ibadete açılmasını istiyor.

UNESCO Dışişleri Komisyonu, 13 Ekim 20016'da Mescid-i Aksa'nın Musevilikle bağına dair herhangi bir ibarenin bulunmadığına ilişkin tasarıyı 6'ya karşılık 24 oyla kabul edilmişti. İsrail'in tepkiyle karşıladığı karar için Fransa çekimser oy kullanırken, ABD, Almanya ve İngiltere "hayır" oyu kullanan ülkeler arasında yer almıştı. UNESCO Yürütme Kurulu da iki gün önce kararı onaylamıştı.

Haber Ara