Dolar

32,5991

Euro

34,8085

Altın

2.499,01

Bist

9.448,13

Mescid-i Aksa'da 200 bin Filistinli

Yaklaşık 200 bin Filistinli, İsrail’in Kudüs'te kurduğu askeri barikatlara ve 40 yaş sınırına meydan okuyarak Ramazan'ın ilk Cuma namazını Mescid-i Aksa’da kıldı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-20 08:56:51

Mescid-i Aksa'da 200 bin Filistinli

On binlerce Filistinli Ramazan ayının ilk Cuma namazını Mescid-i Aksa'da kıldı. Sabahın erken saatlerinde askeri kontrol noktalarını geçerek Kudüs'e giden Filistinliler, Aksa'nın yakınlarında da İsrail engeliyle karşılaştı. Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinin yakınlarındaki yolları trafiğe kapatan İsrail askerleri, otobüsler dışında hiçbir aracın geçişine izin vermedi. Aksa'ya yürüyerek ulaşabilen on binlerce Filistinli, Ramazan ayının ilk haftasında Aksa'nın avlusunu doldurdu. 

Kudüs'te İslami Vakıf ve Kutsal Mekanlar Genel Müdürü Azzam Hatip, İsrail'in oluşturduğu tüm engellere rağmen, Mescid-i Aksa Cuma namazını kılabilen Filistinlinin sayısı 200 bin civarında olduğunu, caminin avlusunun çok kalabalık hale geldiğini söyledi.

Ayrım duvarı, güvenlik önlemleri, 40 yaş sınırı engelleri

Kudüs'e girmelerine izin verilmeyen Filistinliler ise, ayrım duvarını aşıp Mescid-i Aksa'ya geçmek için farklı yollar denedi. Duvara iple tırmanarak Kudüs'e geçebilen Filistinli gençler, Aksa'ya ulaşabildi.

İsrail polisi, 40 yaşı altında Mescid-i Aksa'da kılmak isteyen gençlere ise camiye giriş izni vermedi.

Mescid-i Aksa'da Cuma namazını kılabilen Hüsniye Amel (68), "Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Nablus'tan yola çıktım. İsrail askeri kontrol noktalarından geçerek de olsa Mescid-i Aksa'ya ulaşabildim elhamdülillah” dedi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Amel, “Burada olduğum için çok mutluyum. Burası bizim mescidimiz ve ondan vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarım ise 40 yaşın altında oldukları için maalesef gelemediler" ifadeleri kullandı.

İsrail polisi, Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya akın etmeleri çağrısı üzerine, Doğu Kudüs'te ramazan ayı boyunca cuma günleri güvenlik önlemlerini artıracağını, Mescid-i Aksa'ya girişlerde 40 yaşın altındaki erkeklere izin verilmeyeceği ancak kadınlar için yaş sınırlaması getirilmediğini belirtmişti.

İsrail içerisindeki Filistinlilerin kurduğu "1948 Toprakları İslami Hareketi" tarafından, 10 Haziran'da yapılan açıklamada, Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya akın edilmesi çağrısında bulunulmuştu.

2003 yılında inşa edilen Filistinlilerin ‘Ayrımcılık Duvarı' olarak adlandırdığı beton duvar ile ayrılan Batı Şeria ile Kudüs arasında çok sayıda İsrail askeri kontrol noktası bulunuyor.

2 milyon kişiden sadece 400'üne Cuma izni

Gazze'de yaşayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, normal şartlarda İsrail'in izin vermemesinden dolayı Mescid-i Aksaya gidemiyor. İsrail, bu yıl Ramazan ayına mahsus sadece 400 Filistinliye Gazze'den Mescid-i Aksa'da Cuma namazını kılmak için izin verdi.

Gazze'de yaşadıkları için İsrail tarafından normal şartlarda Kudüs'e geçişlerine izin verilmeyen Filistinlier, Mescid-i Aksa'nın içinde mekânlarda hatıra fotoğrafları çektirdiler. Filistin Kızılayı'nın görevlendirdiği bazı Filistinliler, kalabalığın üzerine fıskiyelerle su serperek sıcağın etkisini azaltmaya çalıştı.

İsrail ile Filistinli yönetimi arasında, 1993'te uluslararası toplumun gözetiminde imzalanan Oslo anlaşmasına göre, Gazze'de yaşayan Filistinliler Kudüs'e ve Batı Şeria'ya gitme hakkı tanılıyor.

İsrail devlet radyosunda da, Kudüs Trafik Polisi'nin, bugün cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyen Batı Şerialıları taşımak için 550 otobüs tahsis ettiği öne sürülmüştü.

Haber Ara