Dolar

32,3438

Euro

35,1167

Altın

2.306,62

Bist

9.079,97

'Mescid-i Aksa bölünemez'

FKÖ Yürütme Kurulu açıklamasında, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya girmesiyle ilgili, 'Mescid-i Aksa'nın zaman ve mekan olarak bölünmesi kabul edilemeyecek kırmızı çizgidir' denildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-15 15:58:47

'Mescid-i Aksa bölünemez'

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri dolayısıyla Ürdün Kralı Abdullah ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne'nın yazılı açıklamasında, Abbas'ın, Ürdün Kralı Abdullah'ı arayarak "İsrail'in mübarek Mescid-i Aksa'ya yönelik artan baskınlarını ve Aksa'nın zaman ile mekan bakımından bölünmesini hedefleyen bu tehlikeli baskınların önüne geçmek için uluslararası ortak hareketin sürdürülmesini" görüştükleri belirtildi.

Konuyla ilgili "önemli kararlara" başvurulacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İşgal altındaki Kudüs kentinde günlük yaşanan baskın ve provokasyonların yanı sıra İsrail'in Filistin ve Arapların dini hassasiyetlerini hafife almasını ağır sonuçlara yol açar. İsrail, Arapların zayıf durumundan yararlanacağını zannetmesin. Bulunduğumuz durum, tarihlerin değişmesiyle Filistin ve Arap ümmetinin yararına olacak. İsrail'in, tüm Arap ve uluslararası çağrılara rağmen mübarek Mescid-i Aksa'ya olan baskınlarına devam etmesi, İsrail'in uyguladığı dini savaşı önlemek için Arap ve diğer dünya ülkelerinin harekete geçmesini gerektirir."

Abbas'ın, Meşal ile görüşmesi

WAFA'da yer alan haberde, Abbas ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in telefonda, İsrail'in Mescid-i Aksa baskınlarının yanı sıra Filistinliler arasındaki uzlaşı görüşmeleri ile Filistinlilerin milli birliğini korumak için daha önce varılan anlaşmanın uygulanmasını görüştükleri belirtildi.

Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu'nun olağanüstü toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Arap ülkeleri, Avrupa ve diğer dünya ülkelerinin bazı konularla meşgul olmasından yararlanarak Mescid-i Aksa'da bazı uygulamaları gerçekleştirmeye çalıştığı ifade edildi.

"Mescid-i Aksa'nın zaman ve mekan olarak bölünmesi kabul edilemeyecek. Bu, hiçbir zaman geçilmesi mümkün olmayan kırmızı çizgidir" denilen açıklamada ayrıca FKÖ Yürütme Kurulu'nun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acil toplanması için Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğer dost ülkelerle iletişime geçeceği kaydedildi.

İsrail askerleri, Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere pazar gününden beri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale ediyor. Müdahaleler sırasında aralarında kadınların ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Haber Ara