Dolar

32,5555

Euro

34,8710

Altın

2.424,52

Bist

9.645,02

Mersin'de balon balığı korkusu

Mersin'de kıyıya yakın bölgelerde balıkçıların oltalarına takılan balon balıkları, balıkçıları tedirginliğe düşürdü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-27 14:15:07

Mersin'de balon balığı korkusu

İHA'da yer alan habere göre; bulunduğu bölgede kendisinden başka tür balıkların yaşamasına izin vermeyen balon balıklarının Akdeniz'de üremesi, diğer türlerin yok olmasının önünü açıyor.

BAŞKA BALIK YAŞATMIYOR

Akdeniz'de yaşayan bir tür olmamasına rağmen balon balıklarının Mersin kıyılarında görülmeye ve üremeye başlaması, balıkçıları tedirgin ediyor. Mersin kıyılarında olta ile balık tutan balıkçıların oltalarına takılan balon balıkları, bulundukları bölgelerde diğer başka hiçbir tür balığı yaşatmıyor.

HER TÜRLÜ CANLIYA SALDIRIYOR

Mersin Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Serkan Koç, balon balığının Akdeniz'de son bir kaç yıldır ciddi anlamda üremeye başladığı söyledi. Bu balık türünün çevresine ve doğaya çok zararlı olduğunu söyleyen Koç, "Hemen hemen kendi cinsi dahil bütün cinsleri yiyebiliyor. Özellikle lüfer, çupra, kefal gibi türler balon balığının yoğun olduğu yerlerde kesinlikle gözükmüyor. Daha önceleri buralarda üremiyordu, sadece geçişlerde uğrardı ve belli bir derinlikte olurdu. Şimdi ise kıyı şeridine kadar gelmiş durumda'' dedi.

''BÖYLE GİDERSE NORMAL BALIK BULAMAYACAĞIZ''

Balon balığının çok keskin dişleri olduğunu ifade eden Koç, "Teneke kola kutusunu bile bir kerede kesip atabiliyor. O kadar tehlikeli bir hayvan. Biz şimdiye kadar 2-3 kilo arasında değişen boyutlarda balık tuttuk. Bunun devasa olanları da var. Denizin altında yiyecek bir şey bulamayınca insanlara da saldırabilecek türde bir hayvan. Şu anda çok ciddi anlamda üremiş durumda. Bu önümüzdeki yıllarda normal balık bulamayacağız anlamına geliyor" diye konuştu.

BALIĞIN DÜŞMANI YOK

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bedii Cicik Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla birlikte bu balığın Akdeniz'e giriş yaptığını belirten Cicik, "Süreç içerisinde Akdeniz'e dağılarak ve aşırı miktarda çoğalarak bugün hakim türlerden biri haline gelmiştir. Balon balığının özelliklerine baktığımızda aslında hızlı yüzen bir balık değildir. Aynı zamanda hantal bir balıktır. Böyle bir özelliğe sahip olmasına rağmen Akdeniz'de çoğalmasının, hakim olmasının en önemli sebebi düşmanı olmayışıdır.'' ifadelerini kullandı.

Haber Ara