Dolar

32,3731

Euro

35,0014

Altın

2.325,97

Bist

9.098,04

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 10,75’e düşürdü! Tek hane için ha gayret

Geçtiğimiz sene politika faizini toplamda 1200 baz puan indiren Merkez Bankası, yeni yılda da faiz indirimlerine devam etti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-21 17:03:35

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 10,75’e düşürdü! Tek hane için ha gayret

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faiz indirim döngüsünü sürdürerek son 6 toplantıda faizi 1325 baz puanlık düşüşle yüzde 10,75'e çekti. Geçen yılın temmuz, eylül, ekim ve aralık Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında politika faizini toplamda 1200 baz puan indiren Merkez Bankası, yeni yılda da faiz indirimlerine devam etti.

Toparlanma eğilimi sürüyor

Dün Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK, politika faizinin yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e indirilmesine karar verdi. Toplantı sonrası yapılan duyuruda, son döneme ilişkin verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösterdiği belirtildi. Duyuruda, enflasyon beklentilerinin, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinin ılımlı seyrettiği belirtildi. Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin ülke risk primindeki düşüşü desteklediği ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunduğu ifade edilen duyuruda, enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirildi.

Duyuruda, bu çerçevede Kurul'un, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde daha ölçülü bir indirim yapılmasına karar verdiği bildirildi. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilen duyuruda, şunlar kaydedildi: “Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir.”

“Yatırımcının yolunu açan karardan memnunuz”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Merkez Bankası'nın girişimcinin ve yatırımcının yolunu açan, finansmanda tek haneye doğru yaptığı bu kararlı yürüyüşünden memnunuz” dedi. Avdagiç, finansman koşullarında yaşanan iyileşmelerin, iç talepten enflasyona kadar pek çok alandaki olumlu yansımasının yılın ikinci çeyreği itibarıyla daha belirgin olacağına dikkati çekti. Şekib Avdagiç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve hükümetimizin desteğiyle, artık yatırımda vites büyütme zamanı gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara